Κομισιόν: Μοντέλο τριών πυλώνων για το Ταμείο Ανάκαμψης – Στο 1 τρισ. η χρηματοδότηση

financialreport.gr 05:26, 26 Μαϊ 2020

Related Articles

Τους τρεις πυλώνες λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, το προσχέδιο του οποίου θα ανακοινώσει την Τετάρτη 27 Μαΐου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει Γερμανός ευρωβουλευτής, η χρηματοδότηση που θα παρέχει το ταμείο θα φτάνει στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόση μυστικοπάθεια στις Βρυξέλλες.
Μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πιο στενοί συνεργάτες της προέδρου της Επιτροπής γνωρίζουν πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η Koμισιόν θα προτείνει ένα ταμείο ανασυγκρότησης ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ», λέει ο Πράσινος ευρωβουλευτής Rasmus Andresen, του οποίου κύρια ενασχόληση είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός – ποσό διπλάσιο από αυτό που πρότειναν ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Αν η πρόταση, λοιπόν, της Επιτροπής φτάσει ή και ξεπεράσειαυτό το ποσό, μάλλον θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις και δάνεια – ειδικά για το υπερβάλλον ποσό σε σχέση με τη γαλλογερμανική πρόταση.
Τον Απρίλιο οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν ένα πακέτο βοήθειας ύψους έως 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό περιλαμβάνει έως 240 δισεκατομμύρια ευρώ για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον ΕSM (Euro Rescue Fund), ένα πρόγραμμα εγγύησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εταιρικά δάνεια (200 δισεκατομμύρια ευρώ) και δάνεια έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Οι Βρυξέλλες ακόμη προβληματίζονται για το αν αυτό το ποσό πρέπει να περιλαμβάνεται στην πρότασή τους.
Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο Ανάκαμψης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Τρεις πυλώνες λειτουργίας

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, θα προορίζεται για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Τα κεφάλαια θα χορηγούνται κυρίως ως επιχορηγήσεις, αλλά και εν μέρει ως δάνεια.
Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις και ακολουθούνται οι συστάσεις που διατυπώνει ενίοτε η Κομισιόν σε σχέση με την οικονομική πολιτική κάθε κράτους μέλους.
Στον πρώτο πυλώνα, επίσης, εντάσσονται τα διαρθρωτικά ταμεία, η κοινή αγροτική πολιτική και το Transition Fund, που αφορά την πράσινη οικονομία.
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, εν προκειμένω διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα υπάρξουν στρεβλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Για παράδειγμα, εάν τηρηθούν οι κεφαλαιακές κλείδες (capital keys), οι γερμανικές εταιρείες θα αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο πυλώνας δύο προβλέπει επίσης αύξηση του ευρωπαϊκού προγράμματος εταιρικής πίστωσης InvestEU, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο τρίτος πυλώνας, που θα ονομάζεται «Μαθαίνοντας από την εμπειρία της κρίσης του κορωνοϊού» προβλέπει κεφάλαια για τα εθνικά συστήματα υγείας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Επίσης, εκτιμάται πως θα προορίζει ποσά για ιδιαίτερα πληττόμενες χώρες στα δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική.
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανασυγκρότησης εκδίδοντας τριακονταετή ομόλογα.
Ωστόσο, ακόμη γίνονται διαβουλεύσεις.
Για παράδειγμα, το CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τα ομόλογα να λήγουν εντός 20ετίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο