Μείωση 15% για την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του Ιούνιο

financialreport.gr 12:57, 31 Ιουλ 2020

Related Articles

Κατά 13,5% μειώθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο του 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, ενώ για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, η μείωση της ζήτησης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 διαμορφώνεται στο 5,9%.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούνιο η μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης αφορά τα ορυχεία της ΔΕΗ και φθάνει το 32,7% αντικατοπτρίζοντας την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος, ενώ στο 15,2% φθάνει η μείωση της ζήτησης στην υψηλή τάση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση στην υψηλή τάση που είχε φθάσει στο -23% τον Απρίλιο στην κορύφωση του lockdown και της διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας παραμένει μειωμένη και τους επόμενους μήνες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 αλλά με σαφώς μικρότερα ποσοστά γεγονός που δείχνει ότι η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή σταδιακά αποκαθίσταται.
Έτσι ενώ τον Απρίλιο η ζήτηση των επιχειρήσεων στην υψηλή τάση ήταν -26,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, το Μάιο εμφανίστηκε μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο κατά 15,2%.
Σε επίπεδο εξαμήνου η μείωση της ζήτησης στην υψηλή τάση διαμορφώθηκε στο 10,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Στη μέση και χαμηλή τάση η μείωση της ζήτησης τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 13,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση των ορυχείων που αποτυπώνει και την εξέλιξη της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος, ενώ τον Απρίλιο είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά και συγκεκριμένα στις 20.626 MWh, το Μάιο σημείωσε μικρή αύξηση και διαμορφώθηκε στις 26.947 MWh, ενώ στο ίδιο επίπεδο παρέμεινε και τον Ιούνιο.
Η μειωμένη χρήση των ορυχείων η οποία δεν αποτυπώθηκε σε όλη της την έκταση κατά τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις δυο δημοπρασίες της διακοψιμότητας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των βιομηχανιών οι οποίες έχασαν στις δυο δημοπρασίες περίπου 130 MW διακόψιμης ισχύος.
Σε επίπεδο παραγωγής ο λιγνίτης κατέγραψε νέο ρεκόρ μείωσης κατά 75,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.
Η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε ελαφρά κατά 1,2% και η παραγωγή από ΑΠΕ κατά 7,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κατά 47,8%.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο