Στουρνάρας: Η έξοδος από το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό

financialreport.gr 11:50, 29 Ιουλ 2020

Related Articles

Η έξοδος από το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη διάρκεια του έκτακτου προγράμματος, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. 
«Έχουμε στρατηγική εξόδου, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η σύνδεση της μοίρας του σχεδίου τόνωσης με τις τιμές καταναλωτή σηματοδοτεί πιθανή στήριξη για την επέκταση του προγράμματος μετά τον Ιούνιο του 2021, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για χρόνια.
Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης Olli Rehn, υποστήριξε ακόμη και πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει κινδύνους αποπληθωρισμού που προκαλούνται από την πανδημία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του συνόλου του PEPP (ύψους 1,35 τρισ. ευρώ).
Επίσης σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, αν και η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο τουλάχιστον έως το 2022.
Η έρευνα του Bloomberg κάνει λόγο για πληθωρισμό μόλις 0,2% τον Ιούλιο.
Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ωστόσο, την ώρα που η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται καθοδόν, οι προσπάθειες για επέκταση του PEPP προσκρούουν στις αντιρρήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία ανησυχούν ότι οι αγορές θα παγιδευτούν στην μακροχρόνια στήριξη της κεντρικής τράπεζας, όπως σχολιάζει το Bloomberg.
H πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις προοπτικές της ανάκαμψης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να τη συμμερίζεται.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν καθοδικοί.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της σύστασης από την ΕΚΤ για αναστολή της καταβολής μερισμάτων και το 2021, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες να περιοριστεί η πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο