LGT: Μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών, οι αγορές ισορροπούν

financialreport.gr 09:58, 09 Ιουλ 2018

Related Articles

Την Παρασκευή, οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκαν έντονα καθώς οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Πεκίνο απάντησε με ισοδύναμους αντίθετους δασμούς. Οι δασμο΄θ της Κίνας καλύπτουν κυρίως τις αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, οι οποίες πιστεύουν πολλοί ότι έχουν ως στόχο την πολιτική βάση του Προέδρου Trump στις γεωργικές πολιτείες.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν εκπληκτικά καλή σχολιάζει η LGT. Ο S&P 500 αυξήθηκε + 0,85% και ο Euro Stoxx 50 κέρδισε + 0,22%. Ο Shanghai A-share Composite αυξήθηκε + 0,49%. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς έναντι του ευρώ στα 1,1751 σήμερα το πρωί και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες 2,835%.

Τι μπορεί να εξηγήσει αυτή η αντίδραση στην αγορά;

Πρώτον, η Deutsche Bank (DB) σημειώνει ότι η Κίνα εξέδωσε σχετικά «θετική» δήλωση μαζί με την ανακοίνωση των δασμών. Ενώ οι αρχές επέκριναν την μονομερή κίνηση των ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν επίσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας την πρόσβαση στην αγορά, βελτιώνοντας την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας - και κυρίως - δεν σηματοδότησαν ότι οι ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν κάποια τιμωρία.

Ως εκ τούτου, η απάντηση της Κίνας βάζει την μπάλα πίσω στο αμερικανικό έδαφος. Η αγορά φαίνεται διατεθειμένη να πιστέψει ότι ο Λευκός Οίκος θα ακολουθήσει με πρόσθετους δασμούς 100 ή 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τώρα, αλλά αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί λανθασμένη τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Ένας δεύτερος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η αγορά εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια για υψηλή αύξηση των κερδών (EPS) για τις ΗΠΑ φέτος. Με βάση τις εκτιμήσεις της JP Morgan (JPM), το EPS θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 22% καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και ο καταναλωτής υποστηρίζεται από την πλήρη απασχόληση και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατα μηνύματα από την Federal Reserve ότι ο αμερικανικός εταιρικός τομέας ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις επιζήμιες για την ανάπτυξη επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων. Αυτή η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να υπονομευθεί σημαντικά εάν ο Λευκός Οίκος αποφασίσει για δασμούς στα νέα οχήματα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα οποία παραμένουν στον ορίζοντα.

Το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό, αλλά η αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται σε ισορροπία, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην τρέχουσα ισχυρή οικονομική δυναμική των ΗΠΑ. Ενώ οι κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται, η LGT διατηρεί την άποψη ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αμερικανικές μετοχές είναι πιθανό να ξεπεράσουν την απόδοση των χρηματιστηριακών εταιρειών Developed Markets και Emerging Markets προς το παρόν.

Τέλος, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ότι παραιτήθηκε ο David Davis, ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό ακολουθεί μια διάσκεψη το Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκε από την Πρωθυπουργό May, στην οποία επιδίωξε να συγκεντρώσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιό της να διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η παραίτηση δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συνεκτική συμφωνία «διαζυγίου» με την ΕΕ και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια πρόκληση ηγεσίας. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της στερλίνας, ενδέχεται να υποστούν πίεση μετά από αυτήν την εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο