ΙΟΒΕ: Περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2019 - Σε υψηλό 12ετίας

financialreport.gr 12:49, 09 Ιαν 2020

Related Articles

Ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο, στις 109,5 από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.
Η νέα μικρή άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες, και σε μικρότερο βαθμό από τη βελτίωσή τους στη Βιομηχανία και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Το Λιανικό Εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική παρά τη νέα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που τη διαμόρφωσε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 19 ετών.
Μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα σημεία έντασης στη γεωγραφική περιοχή μας.
Οι πλέον σημαντικές εξελίξεις εγχωρίως αφορούν στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και τη μείωση των φορολογικών βαρών, με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Η εξέλιξη της προσαρμογής θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, η παραγωγική της βάση είναι συρρικνωμένη από τη χρόνια αποεπένδυση, η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη αλλά με αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης, ενώ παραμένουν εμπόδια σε επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες.
Οι επιλογές της οικονομικής πολιτικής θα είναι καθοριστικές στη σταθεροποίηση της ανάκαμψης και την επιτάχυνσή της και οι όποιες παρεμβάσεις και μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβλήθηκε, καθώς ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα μεταβλήθηκε οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα υποχώρησαν έντονα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ήπια, οι αλλαγές στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους είναι οριακές, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ήπια, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώνονται, ενώ ενισχύονται η πρόθεση για αποταμίευση και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή ενίσχυση επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω βελτίωσης εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, στις 104,2 (από 102,9 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (96,4 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε ήπια, αλλά το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένει θετικό, ενώ το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώνεται ελαφρά.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις -7 μονάδες (από -9 μον. τον Νοέμβριο), με το 20% (από 23%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 13% (από 15%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά μία μονάδα και διαμορφώθηκε στις +20, με το 27% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μόνο το 7% (από 12%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο περιορίστηκε κατά μία μονάδα έναντι του Νοεμβρίου, στις +11 μονάδες, με το 19% ( από 17%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 8% (από 5%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο ανοδικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +17 μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού άλλαξαν τάση, στις +1 (από -7) μονάδες, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+28 από +22 μον. ο δείκτης).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παραμένουν υψηλές (στις +28 μον. το ισοζύγιο από +29), με το 33% (από 37%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και μόλις 4% (από 9%) μείωσή τους.
Αλλά και ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις είναι θετικός, στις +20 (από +19) μονάδες, με το 30% (από 35%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,9 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να αυξάνεται, στο 73,9% (από 72,7%).
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις +11 μονάδες (από -+7 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 22% (από 25%) και το 11% (από 18%) να αναμένει υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ενισχύθηκε ήπια κατά δύο μονάδες, στις +2 μονάδες, με το 88% (από 87%) όμως των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο και ένα 7% να αναμένει άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο