ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους

financialreport.gr 05:21, 10 Απρ 2019

Related Articles

Στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί, από την Ελλάδα επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του Fiscal Monitor η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το Ταμείο σημειώνει ότι η χώρα μας κατάφερε το προηγούμενο έτος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 το τοποθετεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα κυμανθεί σε αυτό το επίπεδο ως το 2022.

Στη συνέχεια, όμως, βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, καθώς τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2024 αντιστοίχως.
Το ΔΝΤ υπολογίζει πως μέσα στην τρέχουσα πενταετία η Ελλάδα θα καταφέρει να προβεί στην αθροιστική μείωση του χρέους της κατά 31% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την εξέλιξη του χρέους, ένα από τα δημοσιονομικά μεγέθη τα οποία το ΔΝΤ εξ αρχής έχει εκφράσει έντονης ανησυχίες αλλά και διαφορετικές απόψεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ταμείο αναμένει ότι θα φθάσει στο 174,2% του ΑΕΠ το 2019, με σταδιακή αποκλιμάκωση και διαμόρφωση στο επίπεδο του 143,2% του ΑΕΠ έως το 2024.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σχετικά παλαιά.
Όπως το ίδιο αναφέρει ότι έχει λάβει τελευταία φορά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το Φεβρουάριο και αφορούν δημοσιονομικά στο 11μηνο του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο