Κομισιόν για Ελλάδα: Φιλοαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός 2020

financialreport.gr 02:36, 20 Νοε 2019

Related Articles

H Ελλάδα για το 2020 κατάρτισε προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ με ευνοϊκό για την ανάπτυξη τρόπο, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γνώμη που εξέδωσε σήμερα για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικά λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός θεματολογίου ευρύτερων μεταρρυθμίσεων.
Καίριας σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου απαιτείται, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσεων.
Τα πορίσματα της έκθεσης αυτής θα συζητηθούν στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2019.
Επιπλέον, σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τέταρτη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται σε συνέχεια της τέταρτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.
Στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 της Ελλάδας είναι "συμβατό" με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υιοθέτησε σήμερα τις γνώμες για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Εκτός από την Ελλάδα, με τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος συμμορφώνονται πλήρως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Οι προοπτικές

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα συνεχίστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και προβλέπεται να παραμείνει ανθεκτική εν μέσω εξωτερικών ανισορροπιών.
Μετά από μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη έναρξη του έτους, η ανάπτυξη αναμένεται να ανακτήσει την ορμή κατά το δεύτερο εξάμηνο και θα φτάσει το 1,8% το 2019 συνολικά, από 1,9% το 2018.
Image

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις πιθανότατα είναι οι κύριοι συντελεστές της ανάπτυξης το τρέχον έτος και το επόμενο, οι οποίοι υποστηρίζονται από την σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός εξασθενημένου εξωτερικού περιβάλλοντος.
Παρόλα αυτά, υποστηριζόμενη από τις ανακοινωθείσες περικοπές φόρων επί της εργασίας και των κεφαλαίων και των συνεχιζόμενων κερδών σε μερίδια αγοράς των εξαγωγών, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί σε 2,3% το 2020, πάνω από το μέσο όρο της περιοχής, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 1,2%.
Το γενικό κλίμα και οι προσδοκίες υπογραμμίζουν μια θετική ορμή.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε σημαντικά μετά τις γενικές εκλογές του Ιουλίου και οι έλεγχοι κεφαλαίου έχουν αρθεί πλήρως.
Η Ελλάδα δραστηριοποιείται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου οι διαφορές των επιτοκίων έχουν μειωθεί σημαντικά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακολουθώντας τις γενικά ευνοϊκές εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων.
Επίσης, υπήρξαν αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση από τους οργανισμούς αξιολόγησης, αντικατοπτρίζοντας επίσης τη θετική και εποικοδομητική δέσμευση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για στήριξη της χώρας.
Η πρόκληση για τις ελληνικές αρχές, και τους ευρωπαίους εταίρους, θα είναι τώρα να υποστηρίξουν αυτή τη γενικότερη θετική ορμή.
Οι μεσοπρόθεσμες επιδόσεις ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες είναι ακόμα χαμηλότερες από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Το 2018, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην ΕΕ και 7,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο του 20,6%.
Η αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων έχει καίρια σημασία για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Τα βασικά έργα ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων θα αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Επίσης, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, χωρίς να διαταραχθούν οι στόχοι για τα δημοσιονομικά ανώτατα όρια δαπανών, θα τονώσει περαιτέρω την ανάπτυξη λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος.
Η αγορά εργασίας δείχνει περαιτέρω βελτιώσεις και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται με σταθερό ρυθμό.
Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από 2% το 2019 και το 2020, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας από 19,3% το 2018 σε περίπου 17% φέτος και σχεδόν 15% το 2020.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα στο τέλος του έτους, μετά τις πρόσφατες περικοπές των έμμεσων φόρων και των εξελίξεων των τιμών του πετρελαίου και να αυξηθεί μετρίως μεσοπρόθεσμα.
Η πρόβλεψη υπόκειται σε επικίνδυνους και καθοδικούς κινδύνους, αναφέρει η Κομισιόν.
Οι δυσμενείς κίνδυνοι για τις προοπτικές οφείλονται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης διεθνώς και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και μια συνεχιζόμενη υποαπορρόφηση του προϋπολογισμού που απευθύνεται στις επενδύσεις.
Οι αυξημένοι κίνδυνοι σχετίζονται και τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος, η οποία δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις δαπανών.
Η προβολή εξαρτάται από τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της τραπεζικής πίστωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να γράψετε εσείς το πρώτο σχόλιο.

γράψτε ένα σχόλιο

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

🔑 Δεν έχετε συνδεθεί

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πρώτα για να μπορέσετε να σχολιάσετε άρθρο