Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 - Αθήνα: 18,29 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Πούτιν: Συστημικά λάθη έφεραν ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη


Σχόλια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η κρίση με την αύξηση τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει προκληθεί από «συστημικά λάθη» στον τομέα της ενέργειας ενώ ζήτησε να μην κατηγορείται η Μόσχα για τις «ευθύνες άλλων».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η κρίση της αύξησης τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οφείλεται σε «συστημικά λάθη» στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τοποθετήθηκε με ομιλία του στο 4ο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας (REW), που διεξάγεται στο εκθεσιακό κέντρο Manege στην Μόσχα από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι συστημικές ελλείψεις στον τομέα ενέργειας της Ευρώπης είναι υπεύθυνες για την τωρινή κρίση και οι εταίροι της Ρωσίας να μην κατηγορούν την Μόσχα για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, τόνισε ο

«Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το αντίστροφο. Δεν αξίζει να προσπαθεί κάποιος να ρίξει το δικό του φταίξιμο επάνω σε κάποιον άλλον όπως επιχειρούν να κάνουν κάποιοι εταίροι μας», τόνισε ο Πούτιν, μιλώντας στην ολομέλεια του Φόρουμ.

«Την τελευταία δεκαετία, βήμα - βήμα, συστημικές ελλείψεις έχουν διαπιστωθεί στον ευρωπαϊκό τομέα ενέργειας. Οδήγησαν σε μία μεγάλου εύρους κρίση στην αγορά της Ευρώπης», επισήμανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, είπε επίσης ότι «σταθερότητα και προβλεψιμότητα» είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε αγορά.

«Εγγυημένη και αδιάκοπη προμήθεια αερίου»

«Η Ρωσία ικανοποιεί πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη και διασφαλίζει εγγυημένη και αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ρεκόρ όγκου προμηθειών φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά έως το τέλος του έτους», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Κατηγόρησε κάποιους αυτο-αποκαλούμενους «ειδικούς» ότι αντικαθιστούν μία ήρεμη και επαγγελματική ανάλυση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με «κενά πολιτικά σλόγκαν» ενώ ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μετά τον περσινό δυνατό χειμώνα, κάποια κράτη δεν φρόντισαν αν γεμίσουν τα αποθέματά τους με αέριο ενόψει της νέας χρονιάς, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών.

«Κάποιες φορές κάποιος ακούει ό,τι λέγεται πάνω σε ένα ζήτημα και εκπλήσσεται. Είναι εκπληκτικό, κάνουν σαν να μην βλέπουν τα νούμερα, να μην βλέπουν την πραγματικότητα αλλά το μόνο που κάνουν είναι να καλύπτουν τα λάθη τους», ανέφερε ο Πούτιν.

Πωλήσεις ρεκόρ για την Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απέρριψε ισχυρισμούς ότι Ρώσοι παραγωγοί ενέργειας ενδιαφέρθηκαν να δουν αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όσοι κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς, απλά δεν ξέρουν τι λένε.

«Ένα περιβάλλον υψηλών τιμών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες για όλους, ακόμα και για τους παραγωγούς. Τόσο οι παραγωγοί μας όσο και όσοι βρίσκονται παρόντες στην αίθουσα, το αντιλαμβάνονται καλά αυτό».

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Μόσχα προμήθευσε το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη ακόμα και κατά τις ζοφερές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου ενώ πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις ενέργειας της Ρωσίας στο εξωτερικό θα «χτυπήσουν» νέο ρεκόρ πριν το τέλος του χρόνου.

«Ανευθυνότητες» Ουκρανών πολιτικών

Σχολιάζοντας προτάσεις από κάποιους συνεργάτες της Ρωσίας να αυξήσουν τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο Πούτιν υπογράμμισε πως το δίκτυο αερίου της χώρας είναι φθαρμένο κατά 80% και πως αν γίνει έκρηξη σε αγωγό αερίου, η Ευρώπη θα έμενε χωρίς μία σημαντική δίοδο προμήθειας.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως υπήρξαν κάποιοι «ανεύθυνοι πολιτικοί» στην Ουκρανία που προτείνουν την κρατικοποίηση των προμηθειών αερίου που προορίζονται για άλλες χώρες, οι οποίες προμήθειες αποθηκεύονται σε ουκρανικό έδαφος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σχολίασε επίσης το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου της Ρωσίας έναντι των προμηθειών της LNG, λέγοντας ότι το αποτύπωμα υδρογονανθράκων του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream 1, είναι πάνω από τρεις φορές πιο χαμηλό από εκείνο της LNG, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Πούτιν, σχολίασε επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας σε εναλλακτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι η Μόσχα ψάχνει να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα της οικονομίας της μέχρι το 2060 και πως η Ρωσία θα συνεχίσει να εξάγει τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να συνεισφέρει στις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από άνθρακα.

Στρατηγική ενεργειακής αποτελεσματικότητας

Συμπλήρωσε πως έχει δώσει οδηγίες στο υπουργικό συμβούλιο να ενημερώσουν το κρατικό πρόγραμμα για την διατήρηση της ενέργειας και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα μέχρι το 2035, με την στρατηγική να επηρεάζει όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών, της στέγασης και των βοηθητικών προγραμμάτων.

«Θα επαναλάβω όσα έχω πει προηγουμένως: η διατήρηση του κλίματος είναι χρέος όλης της ανθρωπότητας. Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος ειδικών, επικεφαλείς επιχειρήσεων, δημόσιους οργανισμούς και κυβερνήσεις», τόνισε ο Πούτιν.

Στο τριήμερο Ενεργειακό Φόρουμ για ειδικούς στον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας, πέρα από τον Ρώσο Πρόεδρο, συμμετείχαν φέτος - μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Ανγκόλα Ζοάο Λουρένσο, διευθυντές και ανώτατα στελέχη από μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω κρίσης προμηθειών λόγω του ασυνήθιστα κρύου χειμώνα και άνοιξης του 2020 - 2021, ως μία αποτυχία των κρατών να αποθηκεύσουν προμήθειες, μία αλλαγή σε βραχυχρόνια συμβόλαια για φυσικό αέριο και μια υπερβολική εμπιστοσύνη σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που έχουν αποδειχθεί λιγότερο αξιόπιστες από το αναμενόμενο.

 

 

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή