Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 - Αθήνα: 36,13 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Κυβερνητική εξίσωση: ΔΕΗ + προμηθευτές = 2 ευρώ αύξηση το μήνα στο ρεύμα


Σχόλια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στην ομιλία του από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το Σάββατο, την χρηματοδότηση από το κράτος του μεγαλύτερου μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, από το παράδειγμα που η κυβέρνηση έδωσε προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.

Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός και κυβερνητικοί αξιωματούχοι η κρατική επιδότηση θα εμφανίζεται αυτόματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2021, ενώ εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά θα παραταθεί. Θα αφορά τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης.

Η ΔΕΗ θα απορροφήσει το σύνολο της αύξησης της τιμής που προήλθε από τη διεθνή έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου και την κούρσα ανόδου των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να ανοίξει το δρόμο και στους ιδιώτες προμηθευτές να την ακολουθήσουν.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μαζί με την έκπτωση που έχει ανακοινώσει 30% η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της θα απορροφήσουν σχεδόν το σύνολο των επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η κρατική επιχορήγηση μαζί με την έκπτωση που παραχωρεί η ίδια η κρατική επιχείρηση θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του στο ρεύμα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του και έδωσε ένα παράδειγμα. Όπως είπε, το μηναίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες όσα δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό σήμερα, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα.

Αν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή κρατική παρέμβαση, οι καταναλωτές, όπως τόνισε, θα πλήρωναν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ. «Δείχνει ότι η ΔΕΗ καθώς αναγεννιέται έχει την δύναμη να προστατευθεί αλλά και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της». Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι μια κατάκτηση αλλά και ένας δρόμος που η εταιρεία ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι».

Όμως, όπως αναφέρεται, οι ιδιώτες προμηθευτές θα απορροφήσουν το 80% των ανατιμήσεων στα τιμολόγια.

Ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι ο χρόνος που θα οριστεί για τη μείωση. Ήδη οι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν ήδη εκδοθεί το καλοκαίρι είναι αυξημένοι. Μέχρι το τέλος του έτους υπολείπονται τρεις λογαριασμοί για τις ιδιωτικές εταιρείες που εκδίδουν κάθε μήνα λογαριασμό και ένα λογαριασμό που η ΔΕΗ εκδίδει καθώς εκδίδει αρχικά λογαριασμό έναντι και εν συνεχεία εκκαθαριστικό.

Το παράδειγμα που έδωσε η Κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών στο λογαριασμό του ρεύματος:

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ

Πάντως η κυβέρνηση θα συνδυάσει την πρωτοβουλία αυτή με την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το Δεκέμβριο.

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή