Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 - Αθήνα: 35,24 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Κ. Σκρέκας: Επιδότηση και στην κατανάλωση ρεύματος Σεπτεμβρίου - Σε θέση μάχης οι πάροχοι με τη ΔΕΗ


Σχόλια

Και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο.

Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ. Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 - 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού.

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει.

«Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος το απόγευμα πρόκειται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

Επανέλαβε εξάλλου ότι μετά το τέλος του έτους τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Αυτήν την περίοδο οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πιέζονται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της προσφοράς λόγω της απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα των τιμών της ενέργειας στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε θέση μάχης οι ιδιώτες προμηθευτές…

‘Όμως, θέση μάχης βρίσκονται οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού, αντιδρώντας στην προνομιακή, όπως τη χαρακτηρίζουν, μεταχείριση της ΔEΗ από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμφωνούν ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος συνιστά επί της ουσίας έμμεσο state aid της κυβέρνησης προς τη ΔEΗ. Και την εγκαλούν διότι όλοι, από τον πρωθυπουργό έως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλούν για λογαριασμό της ΔEΗ, η οποία παρουσιάζεται ως μοχλός για την ελάφρυνση των τιμολογίων, σε αντίθεση με τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι, όπως λέγεται, θα κληθούν να ακολουθήσουν.

Ο φόβος που εκφράζεται, είναι να υπάρξει νέο κύμα αποχωρήσεων πελατών που θα επιστρέψουν στη ΔEΗ, προσδοκώντας μεγαλύτερες εκπτώσεις και ανταγωνιστικότερη τιμολογιακή πολιτική. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία τα μερίδια της Επιχείρησης στη λιανική αγορά αυξάνονται, όταν έπρεπε από το 2019, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να έχουν μειωθεί κάτω από το 50%. Έτσι, όμως, εκτιμούν οι ίδιοι, κλείνει αντί να ανοίγει η λιανική αγορά, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο ανταγωνισμός.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα ο Κώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, της ΔEΗ και εκπροσώπων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας, οι οποίες εξετάζουν ήδη τρόπους αντίδρασης με τα νομικά επιτελεία τους, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και προσφυγές στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

«Γίνεται τρομακτική ζημιά στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, όσα κτίζαμε μια δεκαετία, τα γκρέμισαν μέσα σε μία ημέρα», «έτσι κλείνει η αγορά, εκεί κατατείνουν αντικειμενικά οι κινήσεις κρατισμού που βλέπουμε», «στέλνεται αντιφατικό μήνυμα που εγκυμονεί κινδύνους, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν εκτιμηθεί», «τεράστια η στήριξη της ΔEΗ από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι είναι υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού», διαρρέουν στα ΜΜΕ εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού.

Αφορμή, όχι μόνον ο τρόπος αναγγελίας των μέτρων από τον πρωθυπουργό, αλλά και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που είπε ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν», όπως και η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θεωρείται ότι κινείται στην ίδια λογική.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, «θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική της ΔEΗ, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 KVh ανά μήνα», όταν η επιδότηση που ανακοινώθηκε για όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης όλων των παρόχων (ΔEΗ και ιδιωτών) αφορά στις 300 KVh κάθε μήνα και για διάστημα τριών μηνών, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι ιδιώτες προμηθευτές εκφράζουν τη δυσφορία τους γιατί «εμφανιζόμαστε σαν να κερδοσκοπούμε» και ταυτόχρονα διαμηνύουν ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης των ανατιμήσεων», «έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώριά μας, έχουν ζημιές οι εταιρείες», απαντώντας έτσι και στην πρόθεση του ΥΠΕΝ να ζητήσει από τους εναλλακτικούς παρόχους στη σημερινή σύσκεψη «να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων».

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυξάνεται από τον Ιούλιο το μερίδιο της ΔEΗ στη λιανική αγορά, ξεπερνώντας το 65% και υπερβαίνει το 80% στους μετρητές. Ωστόσο, η Επιχείρηση είχε δεσμευθεί με νόμο να μειώσει κάτω του 50% το ποσοστό αυτό έως το 2019. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔEΗ, στην Έκθεση που συνόδευε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, εξέφρασε φόβους για τυχόν επέκταση της έρευνας από τη Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και στη λιανική αγορά, μετά τη χονδρεμπορική αγορά που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Η ΔEΗ ελέγχεται για καταχρηστική συμπεριφορά στη χονδρεμπορική αγορά κι αν βρεθεί στο στόχαστρο των Βρυξελλών και για τη λιανική, δεν αποκλείεται να καταβάλει πρόστιμο που μπορεί να φθάσει ως και το 10% του τζίρου της.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες διαμορφώθηκε στα 121,93 ευρώ/MWh, υψηλότερα δηλαδή από τη μέση τιμή του Αυγούστου, που ήταν στα 121,72 ευρώ/MWh. Στις 10 Σεπτεμβρίου, η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων CO2 ήταν στα 60,92 ευρώ/τόνο και του φυσικού αερίου στα 52,25 ευρώ/MWh. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη σταθερή άνοδο των βασικών παραγόντων που επιδρούν στην αύξηση των χονδρεμπορικών ρυθμών ρεύματος, ήτοι, των ρύπων και του φυσικού αερίου, προεξοφλώντας το σερί της αύξησής τους και στους επόμενους μήνες.

Η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και ακόμη κι αν αποκλιμακωθεί η αύξηση του φυσικού αερίου, δεν θα μπορέσει να ανακοπεί η άνοδος των ρύπων, εξαιτίας της πριμοδότησης της πράσινης ανάπτυξης από την Ε.Ε., άρα η ρευστή αυτή κατάσταση πιθανόν να διατηρηθεί για μία δεκαετία.

Πάντως, το αυξημένο κόστος ηλεκτρισμού του Αυγούστου έχει ήδη τιμολογηθεί στους λογαριασμούς που άρχισαν να στέλνονται μέσα στον Σεπτέμβριο από τους περισσότερους προμηθευτές, που εκδίδουν μηνιαίους λογαριασμούς και στο τετράμηνο εκδίδουν έναν εκκαθαριστικό (περιλαμβάνει την εκκαθάριση σε μεγαβατώρες).

Η ΔEΗ διαθέτει παραδοσιακά τιμολόγια που εκδίδονται ανά δύο μήνες (έναντι και εκκαθαριστικός), αλλά και μηνιαία τιμολόγια. Συνεπώς, η μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του Αυγούστου έχει ήδη τιμολογηθεί σε ένα σημαντικό κομμάτι των τιμολογίων της αγοράς, ενώ οι πελάτες της ΔEΗ με τα παραδοσιακά τιμολόγια θα τη δουν από τον Οκτώβριο. Δεδομένου του καύσωνα και της ευρείας χρήσης κλιματιστικών, ζητούμενο είναι οι καταναλώσεις ρεύματος, που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα συνήθη επίπεδα.

Η επιδότηση αφορά μόνον στις πρώτες 300 KVh, με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 30 ευρώ/MWh. Άρα, οι υπόλοιπες κιλοβατώρες θα τιμολογηθούν με βάση την ισχύουσα μέση χονδρεμπορική τιμή κατά την περίοδο της κατανάλωσης, η οποία μετακυλίεται λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Επιπλέον, αυξημένες αναμένεται να είναι και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται επιδότηση. Διότι όσο αυξάνει η κατανάλωση, αυξάνονται και τα ποσά που πληρώνει ο καταναλωτής για τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τα ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ. Σταθερή παραμένει μόνον η χρέωση υπέρ της ΕΡΤ, που είναι στα 36 ευρώ το έτος και επιμερίζεται κάθε φορά στα τιμολόγια. Συνεπώς, μπορεί να κερδίσει, όπως υπολογίζεται, περίπου 9 ευρώ ο καταναλωτής λόγω επιδότησης των πρώτων 300 KVh, αλλά αυξημένη θα είναι η επιβάρυνσή του και από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που συναρτώνται με τη συνολική κατανάλωσή του.

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή