Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 - Αθήνα: 34,27 C Weather icon (αίθριος καιρός)

«Πρώτο ένσημο»: Το μέτρο που… μετράει περίεργα τους νέους και την πρώτη τους δουλειά


Σχόλια

Μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Το ονόμασε «πρώτο ένσημο», για την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων έως 29 ετών, δηλαδή για την πρώτη δουλειά που θα πιάσουν οι νέοι. Το μέτρο εξειδικεύεται ως εξής:

Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για μερική απασχόληση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Έτσι, ο νέος εργαζόμενος των 300 ή των 600 ευρώ θα λαμβάνει κάθε μήνα και για ένα εξάμηνο έως 100 ευρώ από την κρατική ενίσχυση και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στον εργοδότη.

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Τα 100 αυτά ευρώ θα τα λαμβάνει για 6 μήνες, όχι απαραίτητα κάθε μήνα, πιθανότατα σε δύο δόσεις. Αντίστοιχα, 100 ευρώ τον μήνα θα λάβει και ο εργοδότης.

Όμως, οι ασάφειες είναι πολλές, όπως επισημαίνουν οι εργατολόγοι καθώς π.χ. νέος 27 ετών που δεν έχει δουλέψει ποτέ (κανένα ένσημο – προϋπηρεσία) εντάσσεται, αν έχει κάνει λίγα μεροκάματα από τα 18του για να επιβιώσει, θεωρείται επαγγελματίας; Ο εργοδότης για πόσο χρονικό διάστημα δεσμεύεται να κρατήσει τον εργαζόμενο, πλην του ενός έτους; Θα μπορεί να απολύει και να ξανακάνει χρήση του «πρώτου ενσήμου»;

Επίσης, το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, που ο πρωθυπουργός το αύξησε στις 150.000 θέσεις, που θα τρέχει μέχρι και το 2022 και σύμφωνα με  την αγορά και τους φορείς έχει πάει πολύ  καλά ξεπερνώντας τις 81.000 δεν είναι ένα «πλήρες» ορθολογικό πρόγραμμα κατά της ανεργίας; Το νέο, για τους νέους ποια στόχευση έχει; Νέους με μεταπτυχιακό στην πληροφορική, μέσης εκπαίδευσης με τεχνικές γνώσεις, σε ποιο ποσοστό της ανεργίας των νέων επικεντρώνει;

Επίσης, σύγχυση προκάλεσε και στους εργοδότες, ιδιαίτερα εκείνους που ήταν διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, καθώς τρέχει και το πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορώνγια προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. «Συγχωνεύονται» τα δυο;  

Να θυμίσουμε ότι το δημόσιο επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τέλος, μικρή αλλά σημαντική αναμένεται η ελάφρυνση για εργοδότες και εργαζόμενους, από τη διατήρηση και το 2022 των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα περαιτέρω μείωσης των εισφορών, ή τουλάχιστον μονιμοποίησης των μειώσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τελικά φαίνεται πως οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι συζητήσεις για διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και επιστροφή στη δημοσιονομική αυστηρότητα, από το 2023, έβαλαν στον πάγο, τουλάχιστον για την ώρα, κάθε άλλη συζήτηση.

 

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή