Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 - Αθήνα: 35,29 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Πως το «πρώτο ένσημο» για τους νέους έγινε τελικά εφάπαξ «χαρτζιλίκι»


Σχόλια

Εφάπαξ τελικά ενίσχυση ύψους 600 ευρώ, που θα καταβάλλεται πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ) μέσα στο πρώτο 6μηνο εργασίας τους, θα λάβουν οι νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022.

Αντίστοιχη ενίσχυση, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβουν και οι εργοδότες τους, για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους κατά τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης. Συνολικά, για κάθε νέα πρόσληψη κάποιου ηλικίας έως 29 ετών που δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, εργαζόμενος και εργοδότης θα μοιράζονται 1.200 ευρώ, τα οποία θα δίνονται ίσως σε δύο ή περισσότερες δόσεις.

Αν και αρχικά, από την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το ποσό των 1.200 ευρώ θα δίνεται επιπλέον του μισθού, για κάθε έναν από τους 6 πρώτους μήνες της πρόσληψης προκαλώντας έκπληξη και απορίες σε εργατολόγους, επιχειρηματίες και γενικά την αγορά εργασίας - καθώς προκύπταν παραδείγματα… εκτός πραγματικότητας - στη συνέχεια, ξεκαθαρίστηκε ότι το ποσό θα είναι εφάπαξ, και θα μοιράζεται εξίσου σε νεοπροσλαμβανόμενο και εργοδότη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Στη συνέχεια, όμως, και μετά τον πανικό στο οικονομικό επιτελείο, ξεκαθαρίστηκε ότι το μέτρο θα ισχύσει από το νέο έτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και η παροχή εξαντλείται στα 1.200 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης). Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Τα 100 αυτά ευρώ θα τα λαμβάνει για 6 μήνες, όχι απαραίτητα κάθε μήνα, πιθανότατα σε δύο δόσεις. Αντίστοιχα, 100 ευρώ τον μήνα θα λάβει και ο εργοδότης.

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή