Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Η ExxonMobil «πήρε» παράταση 2 χρόνων για την αρχική φάση...


Γιατί δεν θα τηρηθούν τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις έρευνες. Οι κινήσεις των εταιρειών και ο κρίσιμος ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Πίσω πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το «φιλέτο» των οικοπέδων, την Κρήτη. Ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο Πρωθυπουργός για την επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί, δεδομένου ότι η νέα διαχειρίστρια εταιρία για τις δύο συμβάσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ExxonMobil, ζήτησε και πήρε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παράταση δύο ετών για την πρώτη φάση του βασικού σταδίου ερευνών.

Έτσι οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, οι οποίες μετά βεβαιότητας είχε ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνουν τον χειμώνα 2022-2023, μετατίθενται σε μεθύστερο χρόνο, ως τον Οκτώβριο του 2024.

Τον ακριβή χρόνο των σεισμικών θα προσδιορίσει η εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ και η οποία έχει μπλοκάρει από το 2019 κάθε ανάλογη προσπάθεια. Στις 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί, μετά από τέσσερις αναβολές, η συζήτηση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά, η απόφαση θα πάρει χρόνο, συνεπώς, η κοινοπραξία θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση τον ερχόμενο χειμώνα, περίοδο που κατά παράδοση γίνονται οι σεισμικές έρευνες. Εάν αναβληθεί εκ νέου, τότε κινδυνεύουν να τιναχθούν οριστικά στον αέρα οι έρευνες στην Κρήτη.

Στις δύο αποφάσεις της ΕΔΕΥ (αφορούν ξεχωριστά στις δύο συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα ισάριθμα οικόπεδα της Κρήτης) αιτιολογείται η συναίνεση για τη διετή παράταση «προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από 15/8/2022 επιστολής της εντολοδόχου εταιρίας». Έτσι κι αλλιώς, η ΕΔΕΥ δεν μπορούσε να αρνηθεί την παράταση. Διαφορετικά, θα έπρεπε να κηρύξει έκπτωτη την κοινοπραξία. Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική οδός.

Οι έρευνες στην Κρήτη αποδείχθηκαν «πονοκέφαλος» όχι μόνον εξαιτίας της προσφυγής στο ΣτΕ. Οι πρωθυπουργικές πανηγυρικές ανακοινώσεις στις 20 Απριλίου στηριζόταν και σε μία ακόμη βεβαιότητα. Ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε τα δύο οικόπεδα της Μεγαλονήσου παραμένει στη θέση της.

Κατά μία πληροφορία, η απόφαση της ExxonMobil να μην αποχωρήσει αποδίδεται σε πολιτικούς λόγους που υπαγορεύονται από γεωπολιτικά συμφέροντα. Κατά μία άλλη πληροφορία, ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης, με καθαρά επιχειρηματικούς όρους, των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά με την εκτίναξη των τιμών του brent και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την κρίση της ασφάλειας εφοδιασμού και των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι όλες αυτές τις παραμέτρους γιατί δεν τις είδε και γιατί δεν τις συνυπολόγισε η TotalEnergies; Πειστική απάντηση σε αυτό δεν δίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη των ερευνών της Κρήτης θα κριθεί εν πολλοίς σε λιγότερο από ενάμιση μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στα μέσα Απριλίου, στόχος της κυβέρνησης για τα οικόπεδα της Κρήτης ήταν η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων την χειμερινή περίοδο 2022-2023 (στάδιο το οποίο πλέον μετατίθεται για αργότερα μετά τις νέες εξελίξεις) ώστε να ακολουθήσουν οι 3D σεισμικές μελέτες το 2024 και το «drill or drop» (δηλαδή η λήψη απόφασης για διερευνητική γεώτρηση ή η επιστροφή του οικοπέδου σε περίπτωση μη λήψης της απόφασης) στη συνέχεια.

Σε περίπτωση επιτυχημένων ερευνητικών/επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα άνοιγε ο δρόμος για να προχωρήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων -για την οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια- ώστε να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή την εμπορική εκμετάλλευση και την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου προς το τέλος της δεκαετίας...