Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Αγορά κατοικίας: Έρχεται φθηνή στέγη για εργαζόμενους και νέους - Διευρύνεται η επιδότηση ενοικίου


Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός που καταστρώνεται με αιχμή του δόρατος τον τ. ΟΑΕΔ και το 1,5 δισ. ευρώ του ειδικού αποθεματικού - Από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από το βήμα της ΔΕΘ οι εξαγγελίες

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο ενίσχυσης των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων για την απόκτηση φθηνής κατοικίας. Ο στόχος διπλός. Η στήριξη κυρίως των νέων ζευγαριών ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγης αλλά και η επανακατοίκηση περιοχών κυρίως του κέντρου της Αθήνας οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, το ζήτημα της αγοράς ακινήτων έχει απασχολήσει έντονα την κυβέρνηση. Γι αυτό και έχει προχωρήσει στην καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. «Αυτό που πρέπει να συμβεί για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων είναι να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά. Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες των ακινήτων αυτών, να μπορέσουμε να τα κάνουμε επανακατοικήσιμα αυτό θα αυξήσει τα ακίνητα και θα ρίξει τις τιμές. Συνεπώς μια σοβαρή πρόταση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πώς θα αυξήσουμε την προσφορά των ακινήτων και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο επίκεντρο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα είναι οι νέοι άνθρωποι και ιδίως τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της στέγης. Ο ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται να αποτελέσει τον πυλώνα για τη στέγη που θα μπορούν να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος του για έξοδα στέγης ενώ ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. 

Ο νέος ΟΑΕΔ θα μπορεί να αξιοποιεί ακίνητα της ΕΤΑΔ ή και να αγοράζει οικόπεδα για την ανέγερση κατοικιών ή ακόμα και να συνεργάζεται μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτες, προκειμένου να παράσχει φθηνότερη στέγη σε όσους έχουν ανάγκη.

Αναλυτικά, οι υπό εξέταση δράσεις αφορούν:

  • Αγορά ή αξιοποίηση ακινήτων σε συνεργασία με ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να διατεθούν σε εργαζομένους.
  • Κατασκευή νέων κατοικιών σε ιδιόκτητα ή νέα οικόπεδα και η διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζομένους και ανέργους.
  • Χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Χορήγηση αντίστοιχων δανείων για την επισκευή α΄ κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών.

Ο νόμος δίνει επίσης την δυνατότητα στην ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να μισθώνει ακίνητά του, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν προς την ενίσχυση στεγαστικών πολιτικών.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα του ιδιώτη να οικοδομήσει με δικές του δαπάνες το ακίνητο, και στη συνέχεια η ΔΥΠΑ να λάβει μέρος από τα διαμερίσματα ως αντιπαροχή προκειμένου να τα διαθέσει στους δικαιούχους. Τέλος, με το ν/σ δίνεται και η δυνατότητα στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, όπως και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων που στη συνέχεια θα τα διαθέτει στους δικαιούχους.

Δικαιούχοι θα μπορούν είναι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις του προγράμματος, αναμένεται να καταβάλλονται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης σε κατηγορίες πολιτών όπως είναι η δικαιούχοι των Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το ύψος της επιδότησης πιθανόν να καθορίζεται με βάση το εισόδημα του δικαιούχου, δηλαδή όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερη θα είναι η επιδότηση.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό  ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

Υπολογίζεται πως αυτή την στιγμή υπάρχει ένα αποθεματικό κοντά στο 1,5 δις. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον ΟΑΕΔ από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ από εισφορές. Ωστόσο, για περίπου μια δεκαετία -λόγω των μνημονίων- τα στεγαστικά προγράμματα είχαν παγώσει και τώρα στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτό το αποθεματικό αλλά με έναν πιο σύγχρονο τρόπο.