Loading
Παρά τις ανατιμήσεις και την τάση περικοπών στις καταναλωτικές δαπάνες, τα πρώτα θετικά μηνύματα από την αγορά σχολικής τσάντας καλλιεργούν προσδοκίες για τη φετινή σχολική σεζόν σε προμηθευτές και δίκτυα καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στον εξοπλισμό μαθητή και φοιτητή.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η σχολική τσάντα είναι βαρόμετρο για τον κλάδο, αφού είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που αγοράζουν οι μαθητές, μερικές φορές και πριν ακόμη επιστρέψουν από τις διακοπές, με online παραγγελία. Ορισμένοι εκμεταλλεύονται επίσης προσφορές και μειωμένες τιμές σε περσινά μοντέλα, καθώς είναι σε εξέλιξη η περίοδος των εκπτώσεων. Έτσι εξοικονομούν χρήματα στο συνολικό καλάθι που προβλέπεται πιο ακριβό φέτος. Στα χαρτοσχολικά οι αυξήσεις εκτιμώνται κατά μ.ο. γύρω στο 20%.
Ειδικά στο χαρτί, ανάλογα με τον τύπο, κυμαίνεται πάνω από 30% και ξεπερνά ακόμη και το 60% και 70% σε πολλές περιπτώσεις ενώ το πλαστικό είναι ακριβότερο κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Πάντως η Skag έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον κόστους στα χαρτοσχολικά, όπου οι ανατιμήσεις στην αγορά κυμαίνονονται στο 20%.
Ο ανταγωνισμός στις αλυσίδες
Σε επίπεδο αλυσίδων, τα μεγάλα δίκτυα του λιανεμπορίου έχουν στήσει τα ράφια και τις βιτρίνες τους με τα σχολικά από τις αρχές Αυγούστου. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Public τρέχει καμπάνια για το "πρώτο κουδούνι" της χρονιάς από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναλαμβάνοντας να ετοιμάσει την τσάντα με τη σχολική λίστα ανάλογα με την τάξη.
Το Πλαίσιο προτείνει λύση "μιας στάσης" για σχολικά, έπιπλα γραφείου και είδη τεχνολογίας ενώ στα καταστήματα Jumbo τσάντες, χαρτοσχολικά, είδη γραφείου μέχρι μικροέπιπλα έπαιρναν σταδιακά τη θέση των καλοκαιρινών ειδών πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
Πλέον είναι πλήρως εξοπλισμένη όλη η αγορά από βιβλιοπωλεία και αλυσίδες παιχνιδιών, όπως Max Stores και Μουστάκας, μέχρι supermarket και e-shops. Θέση παίρνουν στην αγορά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συγγενείς κλάδους όπως τα αθλητικά είδη και οι λύσεις για τον εξοπλισμό γραφείου και σπιτιού για φοιτητές, όπως Κωτσόβολος, Media Markt, Praktiker, Leroy Merlin, ΙΚΕΑ κ.α..
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά σχολικών ειδών διεκδικούν μερίδιο σε μια πίτα που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 150-160 εκατ. ευρώ μιλώντας για τα βασικά σχολικά εφόδια. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι παρά τις προσδοκίες οι επαγγελματίες παρακολουθούν την πτώση του τζίρου σε καταστήματα τροφίμων, ένδυσης ακόμη και τεχνολογίας και κρατούν μικρό καλάθι για την έκβαση της σεζόν που μόλις αρχίζει - κορυφώνεται την εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία και κλείνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.