Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Ανησυχία στις τράπεζες από την πιστοληπτική «κόπωση» των δανειοληπτών


Σε επιφυλακή βρίσκονται τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης NPEs όσον αφορά την πιστοληπτική συμπεριφορά των δανειοληπτών - Ο πληθωρισμός πλήττει οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων

Σε επιφυλακή βρίσκονται τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων όσον αφορά την πιστοληπτική συμπεριφορά των δανειοληπτών ενόψει του χειμώνα, δεδομένης της ακρίβειας που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Παρότι τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική αρρυθμία στην εξυπηρέτηση των δανείων, παρατηρείται «κόπωση» από την πλευρά των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά ρυθμισμένα δάνεια.

Πρόκειται για δανειολήπτες που με την παραμικρή κρίση αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς  δεν διαθέτουν μαξιλάρια ασφαλείας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί προβληματισμό κυρίως στους servicers, καθώς η πλειονότητα των ρυθμισμένων δανείων βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των εν λόγω εταιρειών αλλά και στις τράπεζες.
Ένα άλλο μέτωπο που ανησυχεί τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι αυξητικές τάσεις που έχουν οι δείκτες παρακολούθησης των re-default δανείων (σ.σ. ρυθμισμένων αλλά προβληματικών εν μέρει) αλλά και ο δείκτης αθέτησης πληρωμής.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας αποτελούν τα δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν οριακά κερδοφορία, δηλαδή κέρδη που δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην περίπτωση που οι εν λόγω εταιρείες δουν τα κέρδη τους λόγω των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η αύξηση των τιμών να περιορίζονται προς το μηδέν, τότε δεν είναι δύσκολο να γυρίσουν σε ζημιές. Εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει αρνητικά και τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Παρά τις μικρής έντασης αρρυθμίες, κυρίως στο μέτωπο της ζήτησης ρυθμίσεων αλλά και της ζήτησης δανείων στο retail κομμάτι, τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου είναι καθησυχαστικά.

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κάποια αρνητική ανατροπή στη συμπεριφορά των δανειοληπτών παρά τις αυξημένες λόγω ακρίβειας οικογενειακές δαπάνες, αναφέρουν τραπεζικές πηγές και προσθέτουν: «Είμαστε σε επιφυλακή διότι μια καλύτερη εικόνα, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις αυξημένες υποχρεώσεις, φορολογικές, έξοδα σχολείων κ.ά., θα έχουμε τον Σεπτέμβριο, κυρίως προς τα τέλη Οκτωβρίου». Σχολιάζοντας οι ίδιες πηγές το τσουνάμι των ανατιμήσεων, αναφέρουν ότι το πρόβλημα πλέον είναι μεγάλο στην ακρίβεια που πλήττει τα τρόφιμα, καθώς οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζονται από τη βοήθεια του κράτους.

Η ακρίβεια στο ράφι  ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες καθώς πλήττει οριζόντια όλους τους καταναλωτές και σε αντίθεση με τη στήριξη στην ενέργεια και δεν διαφαίνεται κάποια παρέμβαση στις τιμές στο ράφι, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εισοδηματική δυνατότητα των νοικοκυριών.