Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Αφού αφαιρέθηκαν οι... εκπτώσεις, «κουρεύτηκαν» και 270 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας - Τι θα φορολογηθεί


Στην κυβέρνηση παραδόθηκε το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ για τα φορολογήσιμα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών - Πόσα θα καταβάλει η ΔΕΗ, πόσα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί - Τα επόμενα βήματα

Λιγότερο από το 1/3 τελικά των αρχικών υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εντόπισε η ΡΑΕ στο 6μηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022 θα φορολογηθεί.

Το τελικό πόρισμα για τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών παρέδωσε η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και το επόμενο βήμα είναι η έκδοση εφαρμοστικής ΚΥΑ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα αρχικά 900 και πλέον εκατ. ευρώ, περί τα 730 εκατ. ευρώ ήταν της ΔEΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ των ιδιωτών παραγωγών και περί τα 40 εκατ. ευρώ των ΑΠΕ, χωρίς κρατική ενίσχυση.

Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στην καταγραφή υπερεσόδων και για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022, ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί δεν θεωρούνται επιβεβαιωμένα. Θα σταλούν μεν στην κυβέρνηση, για να υπάρχει μία πρώτη εικόνα, αλλά τα οριστικά δεδομένα θα συμπεριληφθούν σε επίσημο πόρισμα της Αρχής, αφού γίνει και η επιβεβαίωσή τους.

Από τον Ιούλιο και μετά δεν τίθεται θέμα υπερεσόδων, καθώς εφαρμόζεται το νέο μοντέλο με την επιβολή πλαφόν, οπότε τα επιπλέον κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αντλούνται απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά.