Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 - Αθήνα: 23,71 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Διακοπές ρεύματος για οφειλές σε «ενεργειακούς τουρίστες» θα προβλέπει ρύθμιση του ΥΠΕΝ


«Κυοφορούνται» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού» και μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τη μια εταιρεία στην άλλη

Τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και αλλάζουν πάροχο θα προβλέπει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προτάσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΣΑΗ-ΕΣΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, «κυοφορούνται» αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού» και μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τη μια εταιρεία στην άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εντολή αποκοπής, δηλαδή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος, σε πρώην πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο είτε αφήνοντάς τους απλήρωτες οφειλές, είτε έχοντας κάνει μεν διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών, που όμως σταμάτησαν να τηρούν στην πορεία.

Η εξεταζόμενη τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναφορικά με τους όρους και προϋποθέσεις αλλαγής προμηθευτή συνιστά μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, που επιτρέπει στον καταναλωτή να αλλάξει πάροχο ακόμα και αν έχει ανεξόφλητες οφειλές χωρίς να τις διακανονίσει.

Ο δε πάροχος που έμεινε με το «φέσι» μπορούσε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά μόνο διά της δικαστικής οδού. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο πλαίσιο που καθόριζε τις υποχρεώσεις νοικοκυριών με χρέη ώστε να μπορούν να αλλάξουν πάροχο (που είχε θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση το 2016) ανετράπη από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2020.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου σήμαινε την ακύρωση των όποιων ασφαλιστικών δικλίδων, καθώς πριν από την έκδοση της απόφασης που κατέπεσε λόγω ΣτΕ, ο Κώδικας Προμήθειας (που καταρτίστηκε πριν από 10 χρόνια) δεν περιλάμβανε ανάλογες προβλέψεις. Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει στείλει εδώ και περίπου έναν χρόνο εισήγηση στο υπουργείο αναφορικά με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις του πλαισίου.