Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Ελληνικό σπριντ για δόσεις 2,7 δισ. ευρώ από Θεσμούς και Tαμείο Aνάκαμψης - Τα προαπαιτούμενα


Μέχρι το τέλος του μήνα το αίτημα για την 2η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση από τους θεσμούς για τα τελευταία 750 εκατ. ευρώ

Δύο προκλήσεις έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που μπορούν να φέρουν 2,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η πρώτη αφορά στην εκταμίευση της 2ης δόσης από το Tαμείο Aνάκαμψης ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτό το στοίχημα φαίνεται ότι θα το κερδίσει η κυβέρνηση καθώς τα 25 προαπαιτούμενα βρίσκονται καλή πορεία ολοκλήρωσης. Η δεύτερη πρόκληση είναι κάπως πιο περίπλοκη και αφορά τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Και σ’ αυτό τον τομέα το οικονομικό επιτελείο δεν δείχνει ανησυχεί καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία “τρέχουν” τις υποχρεώσεις τους.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,7 δισ. ευρώ (των δυο δόσεων) μπορεί να μπουν στα κρατικά ταμεία δίνοντας μια πρόσθετη ανάσα στην προσπάθεια χρηματοδότησης των μέτρων απέναντι σε ενεργειακή κρίση.

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα στο Tαμείο Aνάκαμψης για την εκταμίευση της 2η δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ισπανία που θα έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα και θα μπορεί να αιτηθεί τη 2η δόση από το Ταμείο. Τα αρμόδια υπουργεία «τρέχουν» για να ολοκληρώσουν μια σειρά από 25 ορόσημα, που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Τα ορόσημα αφορούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί το Tαμείο Aνάκαμψης, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις.

Κάποια από αυτά, π.χ. μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση κ.λπ. ήδη τρέχουν.

Ακολούθως στις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς, η πρώτη σε καθεστώς απλής εποπτείας και τον προσεχή Νοέμβριο να δημοσιευθεί η πρώτη έκθεση µεταπρογραµµατικής εποπτείας της Ελλάδας. Σε αυτήν θα βασιστεί η απόφαση του Eurogroup για την τελική δόση των µέτρων ελάφρυνσης του χρέους, περίπου 750 εκατ. Ευρώ.

Η έκθεση θα αξιολογήσει την υλοποίηση των 22 δεσµεύσεων, που έµειναν εκκρεµείς κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας. Αυτές αφορούν τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, τη ∆ικαιοσύνη, την πρωτοβάθµια υγεία, το κτηµατολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νοµοθεσίας και την επίτευξη των συµφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσµων οφειλών.

Οι Θεσμοί εκτός από τις 22 εκκρεµότητες της ενισχυµένης εποπτείας θα ασχοληθούν και µε τη γενικότερη πορεία της οικονοµίας, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου.