Loading
O Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του της 22ης Ιουνίου 2022, υπογράμμισε τα κάτωθι:
«Σε περιόδους κρίσεων, τα πιο αδύναμα κράτη, στα οποία εντάσσεται και η χώρα μας μετά από μια δεκαπενταετία διαδοχικών δοκιμασιών, έχουν πιο δύσκολο έργο. Για αυτόν τον λόγο, επιβάλλεται να εφαρμοσθεί, άμεσα, ένα μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής με βασικούς άξονες:
Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η κλωστοϋφαντουργία, ένας δυναμικός και στ’ εξοχήν, εξωστρεφής κλάδος»
Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κούρταλης επεσήμανε και τα κάτωθι:
«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή (πόλεμος με αβέβαιη ημερομηνία λήξης, ενεργειακή και επισιτιστική απειλή, πληθωριστικές πιέσεις, αυστηροποίηση της κοινοτικής νομισματικής πολιτικής και άνοδος των επιτοκίων δανεισμού.
Με την ενεργειακή κρίση να διχάζει την Ευρώπη και να αυξάνει κατακόρυφα το κόστος των επιχειρήσεων, με τις αρρυθμίες των εφοδιαστικών της αλυσίδων να προκαλούν τριγμούς στην όλη παραγωγική διαδικασία, η ανησυχία εντείνεται.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Οι διαχρονικές διαρθρωτικές υστερήσεις της οικονομίας μας δεν έχουν, ξεπεραστεί παρά τα τρία κοινοτικά μνημόνια και την επίμονη λιτότητα, με συνέπεια να καθίσταται δυσχερέστατη η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων (κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, υψηλές αμυντικές δαπάνες). Καθώς οι αβεβαιότητες στον διεθνή ορίζοντα πολλαπλασιάζονται ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους του κοινοτικού Νότου ενισχύεται»
Σχετικά με την κλωστοϋφαντουργία, το 2021, ήταν κατά τον κ. Κούρταλη, μια καλή χρονιά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αφετηρία γενικότερης ανάκαμψης του κλάδου. Κατά το 2021, ο κλάδος παρουσίασε τα κάτωθι μεγέθη:
Ειδικότερα, οι εξαγωγές πρώτων υλών κλωστοϋφαντουργίας αυξήθηκαν κατά 76,5%, το 2021, έναντι του 2020 (722.524 χιλ. ευρώ, έναντι 409.276 χιλ. ευρώ), ενώ οι εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 13,9% (570.492 χιλ. ευρώ, έναντι 500.743 χιλ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, τα βασικά αιτήματα του κλάδου, είναι:
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού προτείνονται:
α) Η εξίσωση της ηλεκτρικής ενέργειας, στη Μέση Τάση, με την αντίστοιχη της Υψηλής Τάσης, που αποτελεί πάγιο αίτημά του κλάδου
β) Επαρκής ενίσχυση των επιχ/σεων του κλάδου, καθ όλο το διάστημα της κρίσης, ώστε το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλάδο, να μην ξεπερνάει τα 70 ευρώ/ΜWh (ανταγωνιστικό κόστος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις).
γ) Ευθυγράμμιση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής που εφαρμόζεται για τους πελάτες ΜΤ με ετήσια κατανάλωση >13Gwh, με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην ΥΤ.
δ) Η ένταση ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελέσει το βασικό κριτήριο ένταξης και καθορισμού της ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου στο «Νέο εξοικονομώ» για τη Βιομηχανία. αλλά και στον Αναπτυξιακό Νόμο.
ε) Ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στο «Net Metering” και αποδέσμευση θερμικών περιθωρίων του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, με εφαρμογή τεχνικών έξυπνης διαχείρισης, για την μείωση του λειτουργικού κόστους.
στ) Επιστροφή του αυξημένου ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2019, για τον κλάδο της νηματοποίησης υφαντικών ινών που είναι επιλέξιμος.
ζ) Παράταση στην μη χρέωση των ΥΚΩ από Απρίλιο 2022 για τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης και για όλο το διάστημα που διαρκεί η ενεργειακή κρίση, και εφαρμογή του κανόνα των ΕΤΜΕΑΡ και στα ΥΚΩ.
η) Άμεση εφαρμογή του CBAM (Διασυνοριακού Φόρου Άνθρακα) για τον τομέα της νηματοποίησης υφαντικών ινών, προκειμένου να αποφευχθεί ο άνισος ανταγωνισμός σε βάρος ελληνικών κλωστοϋφαντουργιών, που προσπαθούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ, από προϊόντα χωρών χωρίς κόστος άνθρακα.
θ) Αντιμετώπιση της πρόσθετης επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους του κλάδου της νηματοποίησης υφαντικών ινών (13.10), ο οποίος έχει εξαιρεθεί πανευρωπαϊκά, από το μέτρο της αντιστάθμισης των έμμεσων εκπομπών, που καταβάλλονται από το 2021.
«Η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας, παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, ενισχύσει αισθητά τις εξαγωγές και τα φορολογικά μας έσοδα.
Δικαιούται κατά συνέπεια, να ζητήσει από την Πολιτεία, την συμπαράσταση που της αξίζει, για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα».