Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Ενεργειακή ασφάλεια: Έξτρα ποσότητες LNG στην πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας - Ηλεκτροπαραγωγή με ντίζελ, αύξηση λιγνίτη


Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τους παραγωγούς μονάδων διπλής καύσης - Έτοιμο να αποθηκεύσει έξτρα ποσότητες LNG το δεξαμενόπλοιο - Προχωρημένες συζητήσεις και για τήρηση αποθεμάτων αερίου στην Ιταλία

Θωρακίζεται περαιτέρω το ενεργειακό σύστημα της χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ, του δεξαμενόπλοιου.

Πλέον η Ρεβυθούσα διαθέτει αποθηκευτική δυναμικότητα πάνω από 370.000 κυβικά μέτρα έναντι 225.000 και η νέα πλωτή δεξαμενή είναι έτοιμη να υποδεχτεί έξτρα φορτία αν παραστεί η ανάγκη. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες, η ζήτηση αερίου έχει μειωθεί λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Η προσθήκη του δεξαμενόπλοιου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας αδειοδοτήθηκε σχετικώς, και πλέον είναι ενταγμένο στο σύστημα λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και αεριοποίησης.

Τη Ρεβυθούσα επισκέπτεται σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση της πλωτής δεξαμενής LNG. 

Τα αποθέματα στην Ιταλία

Εξάλλου, σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται και οι διαδικασίες αποθήκευσης ποσοτήτων αερίου σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας. Οι ποσότητες είναι συνολικής ισχύος 1,14 TWh και πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για την προετοιμασία υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη. Η υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων είναι για το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Ηλεκτροπαραγωγή με ντίζελ

Οι αρμόδιες αρχές ολοκληρώνουν επίσης και τα άλλα μέρη του σχεδίου της χώρας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο ΠΕΝ σύσκεψη με τις εταιρείες ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ που διαθέτουν μονάδες διπλής καύσης. Θα εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτή η τήρηση αποθεμάτων ντίζελ, ώστε αν χρειαστεί να διακόψουν την ηλεκτροπαραγωγή με αέριο.

Αύξηση του λιγνίτη

Εν τω μεταξύ μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή κατακτά μέρα με τη μέρα και ο λιγνίτης. Μετά την κυβερνητική απόφαση για τον διπλασιασμό της παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη (από 5 σε 10 TWh) η ΔΕΗ λειτουργεί όλο και περισσότερο τις μονάδες της. Ήδη η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ανέβηκε στο 15%.