Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Ζάχαρη: Μειώνεται η παραγωγή, καλπάζει η ζήτηση, εκτοξεύεται η τιμή - «Γλυκιά» μέχρι τώρα η ανατίμηση στην Ελλάδα


Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη, τον όγκο και τη μέση τιμή πώλησης - Οι εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή, πώς επηρεάζεται η τιμή και πόσο την πληρώνει η βιομηχανία - Γιατί βιοτεχνίες, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία στράφηκαν και αγοράζουν από τη λιανική - Στο 11,9% η αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Ο ζεστός και ξηρός καιρός του φετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης στον κόσμο -πρώτος είναι η Βραζιλία με μερίδιο 21% της συνολικής παραγωγής και 45% των συνολικών εξαγωγών-, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μικρότερες αποδόσεις ζαχαρότευτλων και χαμηλότερη απόδοση, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές. Με το Czarnikow Group Ltd να εκτιμά ότι η παραγωγή ζάχαρης σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο θα διαμορφωθεί στους 16,4 εκατ. τόνους την επόμενη σεζόν, δηλαδή 1 εκατ. τόνους ή 8% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο.

Χαμηλότερη παραγωγή στην ΕΕ, από την οποία η Ελλάδα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της μετά την κατάρρευση της ΕΒΖ, σημαίνει εισαγωγές από τρίτες χώρες, -ήδη κάνουν Έλληνες εισαγωγείς-, για να καλυφθεί η ζήτηση και νέες υψηλότερες τιμές για τη βιομηχανία και τον τελικό καταναλωτή, αναφέρουν στελέχη από τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τους προμηθευτές.

Τον τελευταίο χρόνο, η τιμή που αγοράζει τη ζάχαρη η εγχώρια βιομηχανία - στην συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών έχει υπερδιπλασιαστεί. Η αγορά πέρυσι της ζάχαρης ήταν προς 550 ευρώ τον τόνο ενώ σήμερα έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 1.050 ευρώ.

Μέχρι στιγμής αυτό το ποσοστό ανατίμησης, στο πακέτο ζάχαρης που πωλείται από το σούπερ μάρκετ, δεν έχει περάσει στον καταναλωτή. Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου (πηγή: IRI), οι καταναλωτές αγόρασαν από τα σούπερ μάρκετ ζάχαρη προς 0,84 ευρώ το κιλό (πρόκειται για τη μέση τιμή). Δηλαδή πλήρωσαν 11,9% περισσότερα από αυτά που έδιναν για να αγοράσουν το ίδιο προϊόν το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στην ΕΕ η ποσοστιαία αύξηση της τιμής είναι πολλαπλάσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή της ζάχαρης τον Αύγουστο αυξήθηκε 33,4% και στην Πολωνία 109,2%.

Οι λόγοι που η τιμή της ζάχαρης στο ράφι των σούπερ μάρκετ δεν έχει ακολουθήσει, ακόμη, τις διεθνείς τιμές, σύμφωνα με στελέχη του εγχώριου λιανεμπορίου, είναι πολλοί. Τα συμβόλαια που έχουν κλείσει, το πλαφόν που έχει επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης στο περιθώριο κέρδους και το γεγονός ότι η ζάχαρη θεωρείται βασικό είδος, άρα “κράχτης” για τον καταναλωτή.

Απ’ ότι φαίνεται όμως η τιμή λιανικής της ζάχαρης δεν είναι μόνο κράχτης για τους καταναλωτές αλλά και για βιοτεχνίες, -που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες-, φούρνους, ζαχαροπλαστεία ακόμη και βιομηχανίες γιαούρτης, που αγοράζουν παλέτες από τα cash & carry αλλά και από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την IRI, οι πωλήσεις ζάχαρης από τα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν σε όγκο το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου κατά 21,5%, ενώ υποχώρησαν κατά 12% οι πωλήσεις σε όγκο των γλυκαντικών, η μέση τιμή των οποίων αυξήθηκε 4,5% στα 2,38 ευρώ το κιλό. Τιμή σχεδόν τριπλάσια από της λευκής ζάχαρης κάτι που εξηγεί και την στροφή προς το... φθηνότερο.

Όμως η μέση τιμή των 0,84 ευρώ το κιλό για την αγορά ενός κιλού ζάχαρης από το σούπερ μάρκετ θα αποτελεί σε λίγο διάστημα παρελθόν, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. Όπως λένε, με βάση τα νέα συμβόλαια, -για όσους καταφέρνουν να κλειδώσουν τιμή-, η τιμή έχει ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ τον τόνο. Εκτιμούν δε ότι η τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ -αν δεν υπάρξει “χρηματοδότηση” από τους λιανέμπορους- θα ξεπεράσει το 1,30-1,40 ευρώ το κιλό τις επόμενες εβδομάδες.