Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Η ελληνική «γραμμή Μαζινό», αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, έχει λιγνίτες και ακριβό LNG


Η Ελλάδα εκτιμά η κυβέρνηση παρουσιάζει το χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της -Το σενάριο διακοπής παροχής ρωσικού αερίου και ο αστάθμητος και κοστοβόρος παράγοντας του LNG

Μπορεί η Ευρώπη να «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τον ερχόμενο χειμώνα, δεν ισχύει το ίδιο με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την εγχώρια ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, εκτιμώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, τα μέλη της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, συμφωνούν με τη θέση αυτή, ότι δηλαδή η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια της στην περίπτωση που ο Πούτιν κόψει το ρωσικό αέριο προς τη  Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ΡΑΕ, που έχει στην ευθύνη της τη Διαχείριση Κρίσεων, στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού της χώρας τον ερχόμενο χειμώνα, περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνέπειες του ακραίου σεναρίου που περιλαμβάνει τη διακοπή του ρωσικού αερίου. Μιλά για κινδύνους για εθνικό black out και σημαντικές διασυνοριακές επιπτώσεις, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κυλιόμενες διακοπές φορτίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα ηλεκτροδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στη χθεσινή σύσκεψη δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να περικοπεί τον χειμώνα η προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream. Σε αυτήν την περίπτωση η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων κατέληξε στην εκτίμηση ότι το εγχώριο σύστημα ηλεκτροδότησης δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, εφόσον:

  • Λειτουργούν οι πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗκαι προστεθεί και η Πτολεμαΐδα V
  • Γυρίσουν στο πετρέλαιο οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν αυτή τη δυνατότητα, δύο της ΔΕΗ δύο της Elpedison και μία της ΗΡΩΝ
  • Είναι ενισχυμένη η αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με την προσθήκη του FSU
  • Επιδιωχθούν μεγαλύτερες ποσότητες μέσω του TAP

Στις εξισώσεις αυτές ανεξέλεγκτη παράμετρος παραμένει το LNG, στην προμήθεια του οποίου βασίζονται οι κυβερνητικοί υπολογισμοί. Εάν η Ρωσία, στο απευκταίο σενάριο, κλείσει τις κάνουλες για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Νοτιοανατολικής, τότε το υγροποιημένο αέριο όχι μόνον θα εκτιναχθεί από άποψη κόστους, αλλά θα γίνει και δυσεύρετο, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης του. 

Ήδη, η Ευρώπη πιέζεται σήμερα να πετύχει τον στόχο της να γεμίσουν οι αποθήκες της, όχι μόνον γιατί ο Πούτιν ανοιγοκλείνει τις ροές μέσω του Nord Stream 1. Αλλά και γιατί ανακοινώθηκαν απεργίες στη Νορβηγία που αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά αερίου, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας σε εξαγωγική εγκατάσταση LNG. Η Ελλάδα, όμως, παρόλα αυτά αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.