Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Η κυβέρνηση προχωράει σε επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. και της Motor Oil


Η Ελλάδα φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο ακόμη κι αν δεν το εγκρίνει η Κομισιόν - Με αυτό το δεδομένο θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά και τα δύο διυλιστήρια της χώρας, ΕΛ.ΠΕ. και Motor Oil - Χθες οι μετοχές των δύο εταιριών, μετά τις εξελίξεις αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σημείωσαν πτώση πάνω από 4%.

Η Ελλάδα είναι υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο ακόμη κι αν δεν το εγκρίνει η Επιτροπή.

Το σχετικό προσχέδιο της Κομισιόν, που διέρρευσε στο Bloomberg, και περιλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τρίτη, και να τεθεί στην κρίση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Στην περίπτωση που εγκριθεί από το Κολλέγιο, τις λεπτομέρειες του αναμένεται να ξεδιπλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, κατά την ομιλία της που έχει προγραμματιστεί γι’ αύριο, Τετάρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ε.Ε.

Η εφαρμογή, ωστόσο, των προτεινόμενων μέτρων από την Κομισιόν θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των κρατών - μελών. Ήδη, όπως προέκυψε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την προηγούμενη Παρασκευή, υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους 27 σε πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Η έκτακτη εισφορά προορίζεται για την ενίσχυση των καταναλωτών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο ανεξέλεγκτο, πλέον, ενεργειακό κόστος, που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη βαθιά ενεργειακή κρίση.

Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά και τα δύο διυλιστήρια της χώρας, της ΕΛ.ΠΕ. και της Motor Oil. Χθες, πάντως, οι μετοχές των δύο εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τις εξελίξεις αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σημείωσαν πτώση πάνω από 4%.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο, αναμένεται να προταθούν δύο στόχοι, ένας θα αφορά στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και ο άλλος για την περιστολή της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής.