Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Ιταλική εφημερίδα «Domani»: Ο «μυστικός δείπνος» της Βουλιαγμένης - Ποιοι συνέφαγαν στο τραπέζι του Μητσοτάκη με τον Μπιν Σαλμάν


Ο Κυριακού, ο Ρέντσι, η Καϊλή, ο Σχοινάς, ο Ράμα, ο Αμπάζοβιτς και ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας - Τι συζήτησαν - Ποιοι απέφυγαν να σχολιάσουν και γιατί στο... μενού της εφημερίδας υπήρχε και το λογισμικό Pegasus

Στον εστιατόριο  του Four Seasons (πρώην Αstir Palace) της Βουλιαγμένης, τον οποίο είχε κλείσει ο Σαουδάραβας μονάρχης Μπιν Σαλμάν, στο τέλος Ιουλίου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, «έκαναν παρέλαση» αρχηγοί κρατών, ευρωβουλευτές, επιχειρηματίες και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε .

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο ιδιοκτήτης του Αντέννα Θοδωρής Κυριακού, προς τιμήν του διαδόχου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα φλάς των φωτογράφων, παρακάθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , δύο ακόμη αρχηγοί κρατών, Ρώσοι oλιγάρχες , επιχειρηματίες , δημοσιογράφοι και ευρωβουλευτές. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή.

Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα Ιταλικές εφημερίδες αφού στη «συντροφιά» μετείχε και ο αρχηγός του κόμματος Italia Viva, Matteo Renzi. Στην ομάδα των είκοσι συνδαιτυμόνων συμμετείχαν μεταξύ άλλων αρχηγοί κρατών όπως ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο ομόλογός του του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς.

Μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Domani: «ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μέλος του ΕΛΚ (ο οποίος μεταξύ άλλων συντόνισε το έργο της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης υβριδικών απειλών) και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστικό Κόμμα)».

Η εφημερίδα Domani, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στη συνάντηση Ρένζι - Μπιν Σαλμάν γράφει: «Οικοδεσπότης στο Four Seasons ήταν ο Θοδωρής Κυριακού, γεννηθείς το 1974 και ιδιοκτήτης του ομίλου Antenna, του μεγαλύτερου κολοσσού ΜΜΕ στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον Μαργαρίτη Σχοινά και την Εύα Καϊλή, οι οποίοι δεν προέβησαν σε σχόλια για το εν λόγω γεύμα στην αθηναϊκή Ριβιέρα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις θέσεις που κατέχουν στην ΕΕ, Καϊλή και Σχοινάς, καθώς και σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο η ευρωβουλευτής στο Mega , σύμφωνα με την οποία έπεσε θύμα τηλεφωνικής παρακολούθησης σε επίσκεψή της στην Αραβική Χερσόνησο.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα, που στοίχησε τη θέση του ΓΓ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ΕΥΠ.

«Μεταξύ των καθεστώτων που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν το σύστημα κυβερνοκατασκοπείας Pegasus για τον έλεγχο ακτιβιστών και αντιπάλων», γράφει η Domani, «είναι η Σαουδική Αραβία του Μπιν Σαλμάν, η οποία αρνείται τη χρήση του».

Σε ότι αφορά, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι φίλος του αρχηγού του καθεστώτος του Ριάντ και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Future Investment Initiative Institute, που ελέγχεται από το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, απολαμβάνοντας αποδοχές 80.000 δολαρίων ετησίως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Domani, ο Ρέντσι δεν έλαβε αποζημίωση σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ξεκάθαρο με ποια ιδιότητα ήταν παρών: το επιτελείο του ανέφερε ότι είχε προσκληθεί στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι το ταξίδι δεν είχε «επαγγελματικό χαρακτήρα».