Το συνολικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω από 100.000 ωφελούμενους - Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά - Πάνω από 7 ευρώ το τ.μ. το ενοίκιο για φοιτητές
Σταδιακά, σε βάθος χρόνου, θα ξεδιπλωθεί το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με αιχμή την στήριξη των νέων, φοιτητών, εργαζόμενων και ζευγαριών, ηλικίας έως 39 ετών.
Το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω από 100.000 ωφελούμενους. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Αναλυτικά, τα μέτρα είναι:
- Αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους
- Ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.
- Ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.
- Κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.
- Κίνητρα σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, με κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν.
- Θεσπίζεται η «κοινωνική αντιπαροχή». Αδρανή περιουσιακά στοιχεία θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες κατασκευαστές.
- Από το Δεκέμβριο, τέλος, ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Φοιτητικό ενοίκιο... πολυτελείας
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εκτιμητικής εταιρείας GEOAXIS σε έξι πόλεις της χώρας, που κατά τεκμήριο υπάρχει αναζήτηση φοιτητικής στέγης, εν πολλοίς οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 7 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα ηλικίας 40-50 ετών και εμβαδού που δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά.
Πέραν των παραπάνω παραμέτρων, η έρευνα της Geoaxis καταδεικνύει πως η αύξηση ενοικίων για φοιτητικού τύπου διαμερίσματα από το 2017 έως σήμερα αγγίζει μεσοσταθμικά (για τις 6 πόλεις) το 44,4%, ενώ στην Αθήνα, η αύξηση υπολογίζεται στο 53,1%.
Κατά την ανάλυση, τόσο το μικρό απόθεμα κατοικιών (καθώς αρκετά ακίνητα αντίστοιχου εμβαδού και παλαιότητας στα κέντρα των πόλεων έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης), όσο και το γεγονός του ότι το συγκεκριμένο είδος κατοικιών έχει επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα ακόμη και κατά την Covid περίοδο, δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανατίμησης ενοικίων.
Αναλυτικότερα, στην εξαετία 2017-2022 η μέση τιμή ενοικίων φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 45,19%, κατά 49,23% στην Πάτρα, κατά 43,44% στο Ηράκλειο, κατά 45,45% στον Βόλο και κατά 29,96% στην Κομοτηνή.
Τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο), με διάμεση ηλικία τα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Τη μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.
Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 40 τ.μ.
Η ανάλυση της GEOXIS καταγράφει επίσης το προφανές: πως, ως προϊόν, η φοιτητική στέγη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών του real estate (π.χ. Premia ΑΕΕΑΠ), καθώς με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.