Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Κληρονομιά ακινήτου: Εξπρές μέσω συμβολαιογράφου, χωρίς… ΔΟΥ και μέσα στο καλοκαίρι στο MyProperty


Η ΑΑΔΕ κινείται ώστε να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ. - Πώς αναβαθμίζεται η ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty - Ποια είναι η κλίμακα φορολόγησης για τις κληρονομιές

Η τελευταία εστία φορολογικής ταλαιπωρίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων «σβήνει» μέσα στο καλοκαίρι με την ένταξη και των κληρονομιών στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ.

Μέσω της πλατφόρμας και οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Από τις αρχές του έτους, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων αγγίζουν τις 84.530 με τη μερίδα του λέοντος να αφορά σε αγοραπωλησίες (47.036) και να ακολουθούν γονικές παροχές (26.115) και δωρεές (11.379).

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ολοκλήρωση και αυτής της φάσης ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων έως το τέλος Ιουνίου, χρονοδιάγραμμα το οποίο μπορεί να απαιτήσει λίγες εβδομάδες ακόμα, αλλά σε κάθε περίπτωση σχεδιάζεται να έχει κλείσει μέσα στο καλοκαίρι.

Μέσω της πλατφόρμας MyProperty οι πιστοποιημένοι στο myAADE συμβολαιογράφοι δημιουργούν ήδη Δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεών ή Γονικών Παροχών και εκτυπώνουν αντίγραφα των δηλώσεων αυτών.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή είτε ως αγοραστές, είτε ως πωλητέςείτε ως δωρητές/γονείς, είτε ως δωρεοδόχοι/τέκνα, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους (Φυσικών και Νομικών Προσώπων), να ανακτήσουν τη Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεάς ή Γονικής που έχει κοινοποιήσει προς αυτούς ένας συμβολαιογράφος, ώστε να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν (απορρίψουν) οριστικά.

Επιπλέον, ως αγοραστές, ως δωρεοδόχοι/τέκνα στις δηλώσεις δωρεάς και γονικής παροχής, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού. Σύντομα θα μπορούν να κινηθούν αντίστοιχα και για τις κληρονομιές.

Δωρεές και γονικές παροχές έχουν ανεβάσει ταχύτητα, από τον περασμένο Οκτώβριο όταν τέθηκε σε εφαρμογή το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Το αφορολόγητο αυτό δεν ισχύει για τις κληρονομιές οι οποίες για τους συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν αφορολόγητο 150.000 ευρώ.

Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, με συντελεστή για τα επόμενα 150.000 ευρώ ( από 150.001 έως 300.000 ευρώ) , 5% για τα επόμενα 300.000 ευρώ (από 300.001 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ) ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, ειδικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του ενώ για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση ανάλογα με τα ανήλικα τέκνα.