Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 - Αθήνα: 10,24 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Κομισιόν: Εκταμιεύει τη δόση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, της βγάζει «κίτρινη» για μεταρρυθμίσεις


Σχόλια

Πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 767 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται με τη 12η αξιολόγηση, άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις να δηλώνει  πως «παρά τις προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και η έκθεση θα λειτουργήσει ως βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Το ποσό των 767 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι περιέγραψε ένα σκηνικό ισχυρής ανάπτυξης με έντονη αβεβαιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία απορρέει από το τρίπτυχο «πανδημία, πληθωρισμός και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα». Σε αυτό το σκηνικό, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις οικονομίες.

Χρειάζεται καλύτερη στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι σύσφιξη τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται από το 7,1% του ΑΕΠ φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 2,4% του ΑΕΠ το 2023, ενώ το χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί με αργό ρυθμό από το 100% του ΑΕΠ στο 97% του ΑΕΠ το 2023. «Η μείωση του χρέους με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο δεν είναι οξύμωρο αλλά θα είναι μια πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα οι θεσμοί (Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον ESM) επαναλαμβάνουν τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 7,1% φέτος και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, αν και δεν λείπουν οι κίτρινες κάρτες αρχής γενομένης από τις καθυστερήσεις- και πάλι- στο μέτωπο της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Οι καθυστερήσεις οι οποίες σημειώθηκαν αναγνωρίζεται πως συνδέονται και με τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με την έκθεση οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κάλυψη των περισσοτέρων δεσμεύσεων έως τον Απρίλιο του 2022 καθώς στα μέσα του επόμενου έτους ολοκληρώνεται η συμφωνημένη περίοδος ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα.

Οι μακροοικονομικές ισορροπίες

Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, επειδή το χρέος της είναι υψηλό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όμως σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με το επίπεδο χρέους τους, και να χρησιμοποιήσουν το χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

«Για την ευρωζώνη, ζητούμε μια μετρίως υποστηρικτική δημοσιονομική στάση για το 2022, με την προσοχή στις επενδύσεις, στον εφοδιασμό των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και στη διασφάλιση της φερεγγυότητας βιώσιμων επιχειρήσεων», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι.

Όπως επισημαίνει, το 2022 θα είναι η χρονιά που οι ευρωπαϊκές χώρες θα γυρίσουν από την αντίδραση προς την κρίση, στη συμβολή για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το 24% όλων των μέτρων στήριξης της ανάκαμψης. Περιμένει πως οι κυβερνήσεις θα δαπανήσουν το 40% από το κομμάτι των χορηγήσεων -που ανέρχεται συνολικά σε 338 δισ. ευρώ- του Ταμείου Ανάκαμψης το επόμενο έτος.

Η Κομισιόν σημειώνει, ωστόσο, πως η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το επίπεδο του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας και ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία με χρέος 160% του ΑΕΠ, θα πρέπει να περιορίσουν τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες. Ανέφερε επίσης πως 12 χώρες της ευρωζώνης έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που χρειάζονται σε βάθος διερεύνηση και σε τρεις από αυτές τις χώρες -στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία- οι ανισορροπίες αυτές είναι υπερβολικές.

Πέραν του υψηλού χρέους στις τρεις αυτές χώρες, η Ιταλία εμφανίζει ισχνή ανάπτυξη παραγωγικότητας, η Ελλάδα υψηλή ανεργία, πολλά κόκκινα δάνεια και χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, και η Κύπρος έχει κόκκινα δάνεια και μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Χρ. Σταϊκούρας: Πιστοποιείται σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

«Η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, παρά τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και προβλέπει ότι η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Επιπροσθέτως, πιστοποιεί ότι η Κυβέρνηση σημείωσε σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ. 

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή