Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Λαγκάρντ: Διευρύνεται στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός στο 6,6% και συρρικνώνεται η ανάπτυξη στο 2,8%


Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τεράστιο καθοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα νέα εργαλεία ώστε αποφευχθεί ο κατακερματισμός στις υφιστάμενες νομισματικές συνθήκες

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλους, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Άμστερνταμ, όπου υπήρξε ομόφωνη στήριξη στις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και ενταθεί, με τις τιμές σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες να αυξάνονται, τόνισε. 

Προειδοποίησε παράλληλα, ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιέσεις στους μισθούς.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,8% το 2022 και θα υποχωρήσει αργότερα στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024, υψηλότερα από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα αποτελούν «βαρίδι» για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2022, στο 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024, αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις το Μαρτίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τεράστιο καθοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ δεσμεύεται να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη και τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα ή νέα εργαλεία για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στις υφιστάμενες νομισματικές συνθήκες.