Loading
Νέο αλαλούμ στη λιανική ρεύματος, με τους καταναλωτές να μην είναι σίγουροι για το αν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου τα τιμολόγια που ανάρτησαν οι προμηθευτές στις 25 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η επιβολή «πλαφόν» έως και 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις οδηγεί τους παρόχους που είχαν υψηλότερα τέλη (έφταναν έως και 90 ευρώ τον μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις) να τα μειώσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Οι ίδιες πηγές της αγοράς σημειώνουν πως στην παρούσα φάση, αποτελεί προτεραιότητα η διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των εταιρειών τους, με δεδομένες τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν από την 1η Αυγούστου τις τιμές και τις όποιες χρεώσεις των προγραμμάτων των εταιρειών τους.
Παρέμβαση ΡΑΕ
Εξάλλου, όπως προκύπτει από πληροφορίες, η ΡΑΕ επιχείρησε παρέμβαση και σε τρεις προμηθευτές οι οποίοι είχαν ανακοινώσει προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ρήτρα εκπτώσεων.
Συναρτούν δηλαδή τη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων με τη διακύμανση της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.
Πριν την κατάθεση χθες το βράδυ της νομοτεχνικής βελτίωσης για το θέμα της κατάργησης των εκπτώσεων που συνδέονται με τη χονδρεμπορική αγορά, απέστειλε επιστολή στους συγκεκριμένους προμηθευτές με την οποία κρίνει ως μη σύννομα τα συγκεκριμένα τιμολόγια. Κάλεσε τους συγκεκριμένους παρόχους να τα αλλάξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Στελέχη εταιρειών δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις, αν και θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα προγράμματά τους είναι σύννομα.
Μικρό... ιστορικό
Ο «κόφτης» στα πάγια -που είχε προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ ήρθε ως αντίδραση στην «αρχιτεκτονική» των νέων τιμολογίων, όπου ορισμένοι προμηθευτές επιχείρησαν είτε με αυξήσεις παγίων είτε με κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος (που σε ορισμένες περιπτώσεις εκτόξευαν στα ύψη το πάγιο...) να μεταφέρουν στους καταναλωτές μέρος του κινδύνου από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.
«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές, μαζί με την καθαρή τιμή, υπερπολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Γι’ αυτό επιβάλλουμε στους προμηθευτές "ταβάνι" 5 ευρώ για το μηνιαίο πάγιο».
Υπενθυμίζεται ότι στα τιμολόγια που δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα ορισμένοι προμηθευτές ανακοίνωσαν μηνιαία πάγια κοντά στα 10 ευρώ για τον Αύγουστο, ενώ εκεί που επελέγη το μοντέλο της κλιμακωτής χρέωσης, το πάγιο ξεκινούσε από τα 9,9 ευρώ για μηνιαία κατανάλωση έως 200 KWh και εκτοξευόταν στα 30 ευρώ για μηνιαία κατανάλωση πάνω από τις 500 κιλοβατώρες. Σημειώνεται ότι αναφορά στο θέμα του «κόφτη» έκανε το πρωί και στην εισαγωγική τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι «κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» (σ.σ.: μέσω του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων για να επιστραφούν στην κοινωνία). Παράλληλα, ανέδειξε την επιδότηση με πάνω από 1 δισ. τον Αύγουστο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το νέο σύστημα που εισηγήθηκε το υπουργείο Ενέργειας έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους».
Οι προμηθευτές
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των προμηθευτών από την επόμενη εβδομάδα -οπότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο με τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ-, καθώς στελέχη των εταιρειών υποστηρίζουν ότι η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο αυξάνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο και στο πλαίσιο αυτό η αναπροσαρμογή των παγίων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναπροσαρμογές της ονομαστικής τιμής κιλοβατώρας.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ, από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι η πολύ μεγάλη στήριξη που παρέχεται μέσω των αυξημένων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους των προμηθευτών, καθώς βελτιώνει τις προοπτικές για την εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ενισχυτική της ρευστότητας των προμηθευτών είναι η ρύθμιση που περιέχεται στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και που προβλέπει τη διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών, με τις λεπτομέρειες να παραπέμπονται στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Οι προκαταβολές θα προέρχονται από τα έσοδα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της χονδρεμπορικής αγοράς.