Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Νέο άλμα στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, μέχρι 80 λεπτά η κιλοβατώρα - Προς επιδότηση έως 90% της αύξησης


Πληροφορίες από την αγορά εκτιμούν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας ενδέχεται να κλιμακωθεί τον Σεπτέμβριο ακόμη και έως τα 80 λεπτά, την ώρα που τον Αύγουστο είχε κυμανθεί μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «μεταφράστηκε» σε 15 - 17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που έφτασε τα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ισχυρή αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να απορροφήσει το συντριπτικό μέρος του άλματος διατηρώντας τους λογαριασμούς στα επίπεδα του Αυγούστου.

Ειδικότερα, πληροφορίες από την αγορά εκτιμούν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας ενδέχεται να κλιμακωθεί τον Σεπτέμβριο ακόμη και έως τα 80 λεπτά, την ώρα που τον Αύγουστο είχε κυμανθεί μεταξύ 48 και 50 λεπτών από τους περισσότερους προμηθευτές και "μεταφράστηκε" σε 15 - 17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που έφτασε τα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα, για τον Αύγουστο η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης τόσο για κύριες όσο και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και έως και 99% της αύξησης για τους αγρότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνησης επιδιώκει να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή και τον Σεπτέμβριο κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.

Άλλωστε, με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο, οι αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας, συνεπάγεται και αύξηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος πλαισίου, οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο. Κάτι που δίνει το περιθώριο σε καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς να απαιτούνται προϋποθέσεις.

Η νέα εκτίναξη των τιμών τον Σεπτέμβριο ακολουθεί την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF), αγγίζει σήμερα τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντίστοιχα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεχόμενη πίεση από το ράλι του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τη μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της ενέργειας στην Γερμανία σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 545 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αναλυτές της Energi Danmark να κάνουν λόγο χαρακτηριστικά για "απίστευτες τιμές".