Loading
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξελίσσεται σε θηλιά για τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, απειλώντας την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.
Το 10% των θέσεων απασχόλησης στις μεγάλες αλλά και μικρές μονάδες δεν έχει καλυφθεί στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και οι ξενοδόχοι καλούνται πλέον να διαχειριστούν ένα κενό που μεγεθύνεται εξαιτίας της απουσίας όσων εργαζομένων νοσούν από κορονοϊό.
Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία, τα οποία πλέον καταγράφουν υψηλές πληρότητες που ξεπερνούν το 80% στους προορισμούς πρώτης γραμμής της χώρας, είναι το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να καλύψουν τις υπηρεσίες εστίασης με συμφωνίες που συνάπτουν με γειτονικά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και φούρνους για delivery ή εταιρείες catering.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί επιχειρηματίες, λόγω έλλειψης προσωπικού, το οποίο μαστίζεται και από τον κορονοϊό, αναγκάζονται να περιορίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να συμπτύξουν τμήματα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος, αλλά και τα «πακέτα» των προκρατήσεων με μεγάλα πρακτορεία.
Ενδεικτικό ήταν το tweet του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Sani/Ikos, Aνδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος αναφερόμενος στην έλλειψη εργαζομένων είχε γράψει στην αρχή της σεζόν: «Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!». Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «προκειμένου να καλυφθεί το κενό, αρκετές φορές οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν υπερωρίες - επί πληρωμή - τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο, που αποτρέπει επί της ουσίας τους νέους να απασχοληθούν στον τουρισμό».
Η πανδημία ενέτεινε το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων, καθώς λόγω της αναστολής λειτουργίας αρκετών ξενοδοχείων, οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι στον κλάδο στράφηκαν σε άλλους τομείς, αναζητώντας πιο σταθερές σχέσεις απασχόλησης», αναφέρουν επιχειρηματίες του τουρισμού.
Επίσης, αρκετοί εργαζόμενοι έχουν επιλέξει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν καλύτερο μισθό. Ως αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο αναδεικνύουν οι ξενοδόχοι και την έντονη εποχικότητά του, με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του ΣΕΤΕ να εστιάζει, μεταξύ άλλων, στη χωρική και χρονική διεύρυνση του τουρισμού προκειμένου να δοθεί λύση σε χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων, και η έλλειψη εργαζομένων.
Στην έλλειψη προσωπικού και στις προϋποθέσεις για κάλυψη των κενών θέσεων απασχόλησης είχε αναφερθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά. Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα, γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», είχε επισημάνει.
Στη διασφάλιση των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που παρείχε η Ελλάδα σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας κατά την πανδημία εστίασε και ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης κατά τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. «Το βασικό που πρέπει να πετύχουμε φέτος είναι να διατηρήσουμε την έννοια της καλής υπηρεσίας, να υποστηρίξουμε την εικόνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις προσπάθειες όλων και την εικόνα που είχε η χώρα γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά
Τι δείχνουν οι αριθμοί έλλειψης προσωπικού
Η έλλειψη προσωπικού βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), σύμφωνα με την οποία, στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, με το ποσοστό έλλειψης να ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Ποσοστό που είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.
Το 50% του συνόλου των θέσεων απασχόλησης που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500, αντιστοιχούν στις ειδικότητες: καμαριέρα, receptionist, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista και τεχνική υποστήριξη/συντήρηση. Από το σύνολο των 10.050 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 38% (3.780 ξενοδοχεία) εμφάνισε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 30% (3.027 ξενοδοχεία) σε receptionist, το 27% (2.751 ξενοδοχεία) σε σερβιτόρο και το 18% σε βοηθό σερβιτόρου (1.811) και barista (1.800).
Οι περισσότερες ελλείψεις προσωπικού παρατηρήθηκαν στα 4 αστέρων (14.641, 27% των συνολικών ελλείψεων) και 3 αστέρων ξενοδοχεία (13.687, 26%), ενώ το 25% των συνολικών ελλείψεων που αντιστοιχεί σε 13.373 κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκε στο Ν. Αιγαίο, το 19% στην Κρήτη, το 16% σε Μακεδονία - Θράκη και το 13% στα Ιόνια νησιά.