Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 28,01 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Οι εκδότες ζητούν μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία, ως ελάχιστη στήριξη επιβίωσης


«Η απουσία άλλων δράσεων εκ μέρους της Πολιτείας που θα ενίσχυαν την αγορά του βιβλίου καθιστά την εκ μέρους της αποδοχή του μηδενικού ΦΠΑ κατά την παραγωγή και πώληση των βιβλίων το μόνο ουσιαστικό μέτρο των τελευταίων ετών. Ας φανεί αντάξια των υποσχέσεων που διατυπώνει για την στήριξη των πολιτιστικών αγαθών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Τον εκμηδενισμό του ΦΠΑ στα προϊόντα των εκδοτικών επιχειρήσεων των κλάδων των βιβλίων και του Τύπου ζητούν οι Έλληνες εκδότες βιβλίου, χαιρετίζοντας την αντίστοιχη πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «με ικανοποίηση διαβάσαμε την πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης για εκμηδενισμό του φόρου προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα των εκδοτικών επιχειρήσεων των κλάδων των βιβλίων και του Τύπου και ως εκπρόσωποι των Ελλήνων εκδοτών βιβλίου δηλώνουμε την ομόθυμη στήριξη στην προτεινόμενη τροπολογία στο υπό συζήτηση τώρα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών».

Στην κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των εκδοτών βιβλίων επισημαίνουν ότι «οι κατά το πρόσφατο παρελθόν τοποθετήσεις μελών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης είναι θετικές προς το μηδενικό ΦΠΑ στα παραγόμενα προϊόντα κατά την πώλησή τους και αναμένουμε αυτό να εκφραστεί κατά την συζήτηση στη Βουλή. Είναι, όμως, αναγκαίο για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου η εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τις υπηρεσίες των συντελεστών μιας έκδοσης έως το χαρτί και την εκτύπωση και τελική βιβλιοδεσία, άλλως η δυσαρμονία των συντελεστών θα δημιουργεί διαρκή πιστωτικά υπόλοιπα στις επιχειρήσεις τα οποία θα καταβάλλονται στους προμηθευτές για να καταλήξουν στο δημόσιο ταμείο και με δυσκολίες θα ανακτώνται».

Και καταλήγουν: «Η απουσία άλλων δράσεων εκ μέρους της Πολιτείας που θα ενίσχυαν την αγορά του βιβλίου καθιστά την εκ μέρους της αποδοχή του μηδενικού ΦΠΑ κατά την παραγωγή και πώληση των βιβλίων το μόνο ουσιαστικό μέτρο των τελευταίων ετών. Ας φανεί αντάξια των υποσχέσεων που διατυπώνει για την στήριξη των πολιτιστικών αγαθών».

Την κοινή δήλωση υπογράφουν:

Κωνσταντίνος Αγγελάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

Νικόλαος Αργύρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Φαίδων Κυδωνιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

Κωνσταντίνος Αρ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου

Παύλος Παπαχριστοφίλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων