Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Πάολο Φιορέτι (ESM): Εφικτή η εξασφάλιση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023


Πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα - Ποια συνταγή συνέστησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών, μιλώντας στο συνέδριο του Economis - Τι είπαν για τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Εφικτή θεωρεί ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Πάολο Φιορέτι την ανάκτηση - από την Ελλάδα - της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Φιορέτι , σημείωσε πως είναι προτιμότερο σήμερα να μιλά για την Ελλάδα παρά για τη χώρα του, την Ιταλία, όπου οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον κ. Φιορέτι το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023, αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο συνέδριο του Economist τοποθετήθηκαν και οι τρεις εκπρόσωποι των «θεσμών», από τον ESM , την ΕΚΤ (Martin Bijsterbosch) και την Ε.Ε (Julia Levanti) όπου τα πρόσωπα έχουν αλλάξει μετά την έξοδο της Ελλάδας και από την ενισχυμένη εποπτεία. Και οι τρεις συμφώνησαν πως η δημοσιονομική σταθερότητα, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων με την παράλληλη δημιουργία capital buffers από την πλευρά των τραπεζών αποτελούν «κλειδιά» για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.