Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 - Αθήνα: 18,81 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

ΣΕΒΕ: Κλειδί για τις εξαγωγές τα συνεργατικά σχήματα - cluster


To νέο Διοικητικό Συμβούλιο, 47η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ, του μεγαλύτερου εξαγωγικού φορέα της χώρας με περισσότερα από 800 μέλη, τα οποία στο σύνολό τους πραγματοποιούν άνω του 50% των ελληνικών εξαγωγών

Πραγματοποιήθηκε χθες 22.06.2022 η 47η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ. Το Ανοιχτό μέρος της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ως ομιλητών του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιου Καραγιάννη, της Γενικής Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του Προέδρου και Διευθύνoντος Σύμβουλος της PELOPAC ΑΒΕΕ Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της EREN Hellas Κοσμά Φέσσα και του Γενικού Διευθυντή και Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς Θάνου Βλαχόπουλου, ενώ το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά. Προηγήθηκε το Κλειστό μέρος (μόνο για μέλη), με Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης τον π. Πρόεδρο του ΣΕΒΕ Δημήτρη Λακασά, όπου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα Πεπραγμένα του ΣΕΒΕ για το διάστημα Μάιος 2021-Ιούνιος 2022.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση:

Το Ανοιχτό μέρος ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό της 4ετούς θητείας του λέγοντας πως σήμερα ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό φορέα της χώρας με περισσότερα από 800 μέλη, το 25% από τα οποία προστέθηκαν την τελευταία τετραετία στην οικογένειά του και τα οποία στο σύνολό τους πραγματοποιούν άνω του 50% των ελληνικών εξαγωγών.

Στη συνέχεια τόνισε τις σημαντικές και πρωτοποριακές δράσεις του Συνδέσμου, όπως είναι τα ιδιαίτερα καινοτόμα Export Summit VI, VII και VIII, η δημιουργία των συνεργατικών σχημάτων-cluster και η εκπαίδευση 1000 εργαζομένων και ανέργων το 2021 σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό Σήμα «Macedonia the GReat», ζητώντας από τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας να το υιοθετήσουν και τονίζοντας ότι αποτελεί την παρακαταθήκη που αφήνει ο ίδιος στον Σύνδεσμο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση του Συνδέσμου και εκφράζοντας την προσδοκία οι εξαγωγές να επιτύχουν πολλά νέα ρεκόρ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε αρχικά στον τομέα των εξαγωγών, ο οποίος υποστήριξε ουσιαστικά την ελληνική οικονομία καθώς κάλυψε το κενό που προέκυψε το 2020 από την πανδημία. Μάλιστα, τόνισε πως οι εξαγωγές θα αποτελέσουν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης και το 2022 εξαιτίας του εκρηκτικού ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται που υπερβαίνει το 30%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διατηρούμε σταθερό το δημοσιονομικό χώρο καθώς στόχος μας είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα θα διευρύνει την περίμετρο των επιχειρήσεων που είναι σε θέση να δανειστούν, στην οποία ανήκουν σήμερα μόλις τα 45.000 από τα 280.000 ΑΦΜ, ενώ τόνισε πως στην Ελλάδα αναμένεται να εισρεύσουν €80 δις, τα οποία θα μοχλεύσουν άλλα €40 δις σε ιδιωτικούς πόρους.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, υπογράμμισε την πρωταγωνιστική θέση του ΣΕΒΕ στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Μάλιστα σημείωσε ότι «ο στόχος της τόνωσης της απασχόλησης καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων προς όφελος της τοπικής αγοράς εργασίας και της αποτροπής του brain drain, που είναι διακηρυγμένες αρχές του, καθιστούν τον Σύνδεσμο έναν φυσικό σύμμαχο της κυβέρνησης.

Το εξαγωγικό προϊόν χρειάζεται γρήγορους δρόμους, συνδυασμένες μεταφορές, για να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση και δυναμική της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και στην ανάπτυξη του σιδηρόδρομου μέσω του προγράμματος σιδηροδρομικών έργων ύψους €4 δις. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το λιμάνι σε εμπορευματικό κόμβο μεταφορών και logistics στην Βόρεια Ελλάδα με άμεση θετική επίδραση και διείσδυση στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια στιγμή η κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ου προβλήματα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό έχει ήδη ξεκινήσει μετά από δεκαετίες στασιμότητας».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Ευρώπη στα όριά της προκαλώντας μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση εξαιτίας κυρίως του άλματος στο κόστος του φυσικού αερίου. Υποστήριξε πως στρατηγική της Ελλάδας παραμένει η αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα με πρώτο τον λιγνίτη και, σταδιακά στην πορεία προς το net zero, το φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού στο μεσοδιάστημα. Υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα αποτελούν ολοένα και περισσότερο τη «ραχοκοκαλιά» του ενεργειακού μας συστήματος και η εξοικονόμηση το μέσο για να διαχειριστούμε βέλτιστα τους ενεργειακούς μας πόρους.

Μέσα από σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, η χώρα έχει διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια σύμφωνα με την κα. Σδούκου, καθώς η Ελλάδα ήταν προνοητική και μέσω της εξωστρέφειάς της κατάφερε να δρομολογήσει έγκαιρα επενδύσεις σε σημαντικές νέες ενεργειακές υποδομές.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PELOPAC ΑΒΕΕ, δήλωσε ότι η αύξηση στο κόστος ενέργειας, αλλά και η αύξηση στις τιμές α’ υλών και υλικών συσκευασίας έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στο κόστος προϊόντος. Ο κ. Κωνσταντινίδης συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις υλικών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Οι αυξήσεις τιμών στα κανάλια λιανικής και ειδικά στα supermarkets είναι πολύ δύσκολη.

Παρά την αύξηση της ζήτησης ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, υπάρχει ο φόβος της πτώσης των πωλήσεων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της συνέπειας στις παραδόσεις και αυτό απαιτεί υψηλά αποθέματα υλικών, ακολούθως η μείωση του κόστους με αύξηση απόδοσης, περιορισμού εξόδων και επενδύσεις πχ. σε φωτοβολταϊκά, και τέλος οι επιλεκτικές αυξήσεις τιμών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Εκπροσωπώντας την EREN Hellas, o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Κοσμάς Φέσσας, τόνισε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σήμερα, ανέρχεται στο 20% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και οι προοπτικές για την περαιτέρω εκμετάλλευση του εγχώριου και θαλάσσιου αιολικού αλλά και ηλιακού δυναμικού σε συνδυασμό με το πολύ ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την αλματώδη αύξηση του ποσοστού κάλυψης ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ.

Η Total Eren εντάσσει την Ελλάδα στις απόλυτες προτεραιότητές της για την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών δραστηριοτήτων της στους ανωτέρω τομείς καθώς και στη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά τη θέρμανση και την ψύξη με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και έξυπνων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγήσουν στη μείωση ενεργειακής εξάρτησης από το φυσικό αέριο άνω του 50%.

Ο Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Τράπεζα Πειραιώς  έχει δεσμευτεί στρατηγικά να συμβάλλει αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία και αναπτύσσει προς αυτή την κατεύθυνση ενεργό χρηματοδοτική δράση στους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα. Σε μια περίοδο έντονων πιέσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, όπου οι επενδύσεις πράσινου μετασχηματισμού, ψηφιακής μετάβασης και καινοτομίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Τράπεζα έχει αναγνωρίσει το σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και είναι απόλυτα προετοιμασμένη να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις που θα έχουν μακροχρόνια θετικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και να διασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Έχοντας ήδη διοχετεύσει ρευστότητα σε περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων κατά την πανδημική κρίση και με εκταμιεύσεις δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς πορεύεται προς το στόχο που έχει θέσει για εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους περίπου €27 δισ. την επόμενη τετραετία προκειμένου να στηρίξει την πραγματοποίηση επενδύσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, σε τομείς όπως της ενέργειας, των υποδομών, της βιομηχανίας, των μεταφορών και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε το Βραβείο του ΣΕΒΕ «Χρυσός Αλέξανδρος» 2022 στον Γεώργιο Μυλωνά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε., για τη σημαντική συμβολή του στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας. Ο κ. Μυλωνάς ευχαρίστησε θερμά τη Διοίκηση του Συνδέσμου για την τιμητική διάκριση, αναφέροντας πως ο ΣΕΒΕ αποτέλεσε τον πρώτο Σύνδεσμο με τον οποίο ασχολήθηκε ενεργά – ως μέλος από το 1996 και στη συνέχεια ως Μέλος ΔΣ και ως Αντιπρόεδρος ΔΣ την περίοδο 2002-2006 - καθότι η ΑΛΟΥΜΥΛ αποτελεί μία εκ φύσεως εξωστρεφή επιχείρηση με 85% εξαγωγική δραστηριότητα και 33 εταιρίες σε όλον τον κόσμο.