Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Τέλος Ιουλίου στην Ελλάδα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με 620 δισ. δολάρια στο «πορτοφόλι» του


Οι κύριοι επενδυτικοί τομείς που εξετάζει είναι αυτοί της αεροναυπηγικής και της άμυνας, της αυτοκίνησης, των μεταφορών και logistics, της αγροδιατροφής, των κατασκευών, της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, των οικονομικών υπηρεσιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του real estate, της Υγείας και της τεχνολογίας

Στο τέλος Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρίγκηπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ στη χώρα μας, όπου θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. 

Έτσι, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο για συνεργασία με το Public Investment Fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια που στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 ανέρχονταν στα 620 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα θυμίσουμε ότι στη διάρκεια του 2022 προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και ομάδας επιχειρηματιών στο Ριάντ με αντικείμενο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ακολούθησε τον Μάιο η επίσκεψη πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, με επικεφαλής το Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσεων. 

Oι τομείς του σαουδαραβικού επενδυτικού ενδιαφέροντος

Το Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας αντλεί πόρους από κεφάλαια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, τη μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο PIF, μέσω εργαλείων δανεισμού αλλά και από έσοδα που προέρχονται ως απόδοση των επενδύσεων που υλοποιεί.
Οι κύριοι επενδυτικοί τομείς που εξετάζει είναι αυτοί της αεροναυπηγικής και της άμυνας, της αυτοκίνησης, των μεταφορών και logistics, της αγροδιατροφής, των κατασκευών, της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, των οικονομικών υπηρεσιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του real estate, της Υγείας, της λιανικής – καταναλωτικών αγαθών και της τεχνολογίας. Μεταξύ των εταιρειών που ήδη έχει επενδύσει παγκοσμίως είναι η Uber Technologies και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone.
Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται και μεγάλες επενδύσεις όπως το Red Sea Project που αφορά στην κατασκευή μίας από τις πιο φιλόδοξες τουριστικές αναπτύξεις πολυτελείας στον κόσμο. Η δημιουργούμενη τοποθεσία περιλαμβάνει αρχιπέλαγος με περισσότερα από 90 παρθένα νησιά, μία πολύ μεγάλη έκταση ερήμου και εντυπωσιακά ορεινά τοπία. Το φιλόδοξο εγχείρημα στη Σαουδική Αραβία κατά την πρώτη φάση του έργου προβλέπει την εγκατάσταση 14 πολυτελών και υπερπολυτελών ξενοδοχείων, την δημιουργία μαρινών και υποδομών ψυχαγωγίας, την κατασκευή του αεροδρομίου Red Sea International Airport.
Στα πρότυπα των συμφωνιών με Mubadala Capital και Abu Dhabi Developmental Holding Company

Σημειώνεται ότι ήδη στην Ελλάδα υφίστανται ανάλογου βεληνεκούς συμφωνίες με τη Mubadala Capital και την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) στο πλαίσιο επενδυτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την υλοποίηση επενδύσεων σε διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. 

To μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Abu Dhabi Developmental Holding Company για επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη Mubadala προστίθενται επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προβεί στην δημιουργία του πανευρωπαϊκού μηχανισμού Scale Up Initiative με αντικείμενο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας με το ύψος των προς διάθεση κεφαλαίων να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης η ΕΑΤΕ συμμετέχει και διαχειρίζεται το ταμείο Φαιστός – 5G, με προς διάθεση κεφάλαια 100 εκατομμυρίων ευρώ, προς καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του 5G και πόρους που προέρχονται από την αδειοδότηση των εταιρειών για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα.

Η πρόταση από ελληνικής πλευράς είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να υπογραφεί ένα framework agreement με το σαουδαραβικό fund, στα πρότυπα της συμφωνίας που ήδη έχει υπογραφεί με την ADQ με σκοπό την δέσμευση συγκεκριμένων κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία. Τομείς στους οποίους θα διατεθούν τα κεφάλαια σε περίπτωση επίτευξης της οριστικής συμφωνίας, θα είναι η αγροδιατροφή, η πράσινη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και η τεχνολογία.

Επιδίωξη είναι μέρος των επενδύσεων να πραγματοποιείται μέσω ελληνικών funds, γεγονός που θα προσφέρει την δυνατότητα στο PIF να παρακολουθεί το σύνολο της έρευνας που υλοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις για πιθανές επενδύσεις που πραγματοποιείται από το fund. Με αυτόν τον τρόπο το. PIF θα έχει και την δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένων εταιρειών, με δυνατότητα να τοποθετείται επενδυτικά σε αυτές.