Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 - Αθήνα: 23,71 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Τα εισοδηματικά κριτήρια που «ξεκλειδώνουν» το Fuel Pass 2 στην αντλία - Πώς και ποιοι θα λάβουν τα 80 ευρώ


Οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ αλλά με προσαύξηση για τα μέλη της οικογένειας εξασφαλίζουν την παροχή του επιδόματος - Επιπλέον 15 ευρώ για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα - Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα - Η επιδότηση θα ισχύει για τρεις μήνες, μέχρι και Σεπτέμβριο

Το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η χορήγηση του νέου, αυξημένου Fuel Pass ανέλυσε το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι  η επιδότηση για αγορά καυσίμων από την αντλία θα ανέρχεται στα 80 ευρώ (από 45 ευρώ προηγουμένως).

Όσοι διαλέξουν ψηφιακή κάρτα, αντί για κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό, θα πάρουν επιπλέον 15 ευρώ, αντί για 5 ευρώ που ίσχυε έως τώρα στo Fuel Pass 1.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά.

Η ενίσχυση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς, ενώ θα υπάρξει και μια ξεχωριστή παρέμβαση για αγρότες, καθώς επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

«Παρεμβαίνουμε για να ενισχύσουμε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα κα τη μεσαία τάξη. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφαλώνει στο 6,8% για το 2022, υπερδιπλάσιος από τις προβλέψεις κι επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

 1. Ενισχύουμε κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο.
 • Με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα ως 30.000, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού, ως 45.000 ευρώ.
 • Οι δικαιούχοι οδηγοί είναι 3,1 εκατομμύρια.
 • Στην ηπειρωτική χώρα, αυξάνεται η επιδότηση στα 80 ευρώ για την κατανάλωση βενζίνης στην αντλία.
 • Στη νησιωτική Ελλάδα στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ.

Η επιδότηση ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

 • Επιδοτούμε το ντίζελ με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, ώστε το όφελος να ανέβει στα 15 λεπτά. Το κόστος είναι στα 115 εκατ. ευρώ.
 • Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ, οι πόροι προέρχονται από καλύτερη εκτέλεση προπϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά ξεπερνούν σε κόστος τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, είπε από την πλευρά του:

«Οι πολίτες έχουν εξοικείωση με υφιστάμενη πλατφόρμα για το Fuel Pass. Δίνουμε αυτή τη βοήθεια γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της ανεργίας. Η αυξημένη ανάπτυξη έχει αντανάκλασξη και στα δημόσια έσοδα, είχαμε υπέρβαση στην εκτέλεση προϋπολοιγισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ. Ο τρίτος λόγος είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε εμπορεύματα και καύσιμα».

Αναλυτικά η νέα επιδότηση στα καύσιμα

Με το «Fuel Pass 2» η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης:

 • Για τα ΙΧ ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία.
 • Για τις μοτοσικλέτες ανεβαίνει από τα 35 στα 60 ευρώ.
 • Στα νησιά στα 100 ευρώ τώρα, αντί 55 ευρώ μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα στα νησιά 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 ευρώ που ήταν πριν.
 • Για το diesel η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. «Στόχος είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο», είπε ο πρωθυπουργός.