Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Τιμολόγια ρεύματος: Η ΔΕΗ αυξάνει την τιμή, «διώχνει» πελάτες και μαζεύει απλήρωτους λογαριασμούς υπό το βλέμμα του ΥΠΕΝ


Γιατί ανακοίνωσε η ΔΕΗ μεγάλη αύξηση στην τιμή για το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα πάροχοι να εμφανίζονται πολύ φθηνότεροι - Οι δυο στρατηγικές των επιχειρήσεων και που αναμένεται να οδηγήσει την τιμή η κρατική επιδότηση - Αυτοεκπληρούμενη προφητεία η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών - ΔΕΗ: Ένας στους πέντε με ληξιπρόθεσμες

Έκπληξη προκάλεσε η εκτόξευση των τιμών προμήθειας ρεύματος του Σεπτεμβρίου από τη ΔΕΗ. Το τιμολόγιο της, αυξημένο κατά 62% σε σχέση με του Αυγούστου, εμφανίζεται να είναι το ακριβότερο της αγοράς με αποτέλεσμα να «ξαναμοιράζεται η τράπουλα» με μετακινήσεις καταναλωτών.

Η απόφαση της ΔΕH να ανεβάσει την τιμή του ηλεκτρικού στη χαμηλή τάση, που απευθύνεται στη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, αποδίδεται παραδόξως στους λιγνίτες!

Για τον Αύγουστο η Επιχείρηση αύξησε τη λιγνιτική παραγωγή για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης και την ευστάθεια του Συστήματος. Ωστόσο, οι μονάδες αυτές, λόγω παλαιότητας, δεν μπορούν να λειτουργούν συνεχώς, συν το γεγονός ότι και τα αποθέματα των ορυχείων δεν είναι αστείρευτα (!), ισχυρίζονται στελέχη της επιχείρησης.

Τον Σεπτέμβριο, με τη ζήτηση παραδοσιακά να μειώνεται σε σχέση με τον θερμό Αύγουστο, η ΔΕΗ  εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να μειώσει τους λιγνίτες στο ενεργειακό μείγμα προκειμένου να μπορέσει να εξοικονομήσει «κάρβουνο» για τους κρύους μήνες που θα έρθουν, υποστηρίζουν, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στηνν παραγωγή  ακριβό το φυσικό αέριο.

Με δεδομένα τα futures για τον επόμενο μήνα στην τιμή του φυσικού αερίου (230 ευρώ τη μεγαβατώρα) και της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος (550-560 ευρώ/MWh), η ΔΕΗ φαίνεται ότι δεν είχε άλλο δρόμο  προκειμένου να αποφύγει τυχόν ζημίες. Έτσι και αλλιώς ακόμη και με τη λειτουργία των λιγνιτών, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, έχασε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια με την (χαμηλότερη από όλους) τιμή που είχε δώσει για τον Αύγουστο.

Με απλά λόγια, λειτούργησε ως αμιγώς ιδιωτική εταιρία, με πρόταγμα τα συμφέροντα των μετόχων της και τους νόμους περί ανταγωνισμού, εξασφαλίζοντας ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Στάσσης τη σιωπηρή αποδοχή της κυβέρνησης στις υπέρογκες αυξήσεις τιμών.

Η εκ των υστέρων ανακοίνωση των επιδοτήσεων από το ΥΠΕΝ, μετά, δηλαδή, τη δημοσιοποίηση των τιμών προμήθειας από τους παρόχους, προκάλεσε τις αντιδράσεις των παρόχων και τη σύγχυση των καταναλωτών, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν στις 20 Αυγούστου τι θα πληρώσουν τον Σεπτέμβριο. Όμως, η τελική τιμή που θα κληθούν να καταβάλουν δεν είναι γνωστή, αφού λείπει το στοιχείο της κρατικής ενίσχυσης από την τιμολόγηση των παρόχων. Αυτός ο... ετεροχρονισμός γεννά πολλά ερωτηματικά για τη στάση του ΥΠΕΝ και το κατά πόσον από τη μια προσπαθεί να «ξελασπώσει» τη ΔΕΗ και από την άλλη, να... δωρίσει πελάτες στους παρόχους που είναι φθηνότεροι με το... ακριβό φυσικό αέριο.

Δυο τα μεγάλα γκρουπ στις τιμές

Με βάση την ανάλυση που πραγματοποίησε το Euro2day.gr στις τιμές προμήθειας τις οποίες ανακοίνωσαν για τον Σεπτέμβριο οι προμηθευτές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, διαμορφώνονται δύο μεγάλα γκρουπ εταιριών. Αυτές που δίνουν τιμές πάνω από 0,7 ευρώ την κιλοβατώρα και είναι οι περισσότερες και αυτές που τις συγκρατούν στα επίπεδα του 0,6 ευρώ την κιλοβατώρα.

Η ΗΡΩΝ συγκαταλέγεται μεν στο πρώτο γκρουπ, με το πρόγραμμα Protect, που αφορά στους υφιστάμενους πελάτες της, με τιμή 0,730 ευρώ την κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ τον μήνα, όμως, ανακοίνωσε και ένα νέο πρόγραμμα, το Generous, που απευθύνεται σε νέους πελάτες, όσους θα έρθουν από δω και πέρα. Η τιμή που δίνει γι’ αυτό είναι 0,750 ευρώ την κιλοβατώρα, που μειώνεται σε 0,600 ευρώ την κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 20%. Η κίνηση αυτή της εταιρίας προκάλεσε σκεπτικισμό στην αγορά, καθώς ο νόμος ορίζει να δίνονται τιμές για προγράμματα που απευθύνονται σε υφιστάμενους πελάτες, χωρίς, όμως, να αποκλείεται «έξυπνη κίνηση», όπως χαρακτηρίστηκε, η οποία μπορεί να βρει μιμητές στο μέλλον.

Πιο αναλυτικά:

  • Η ΔΕΗ ανακοίνωσε δύο τιμές για τη χαμηλή τάση. Μέχρι την ημερήσια κατανάλωση 500 κιλοβατωρών στο 4μηνο είναι στα 0,788 ευρώ την κιλοβατώρα, με πάγιο 3,5 ευρώ. Πάνω από 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,800 ευρώ την κιλοβατώρα, με ίδιο πάγιο.
  • Η Protergia έχει διάφορα τιμολόγια για τη οικιακή χαμηλή τάση. Σε ορισμένα δίνει 0,78213 ευρώ την κιλοβατώρα, με πάγιο 5 ευρώ, έχει όμως και τιμολόγια με 0,799 ευρώ την κιλοβατώρα, αλλά με πάγιο 1 ευρώ.
  • Τα οικιακά της Elpedison ξεκινούν από 1,1184 ευρώ την κιλοβατώρα έως 1,1344 ευρώ την κιλοβατώρα, ωστόσο, έχει καθιερώσει το μηνιαίο Elpedison Loyalty Pass, το οποίο ανέρχεται σε 0,400 ευρώ την κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο. Έτσι, τα οικιακά της πέφτουν στα 0,6744-0,6944, ανάλογα με το ύψος του παγίου.
  • Η ΖΕΝΙΘ στα περισσότερα οικιακά της τιμολόγια δίνει τιμή 0,687 ευρώ την κιλοβατώρα, με 4 ευρώ πάγιο. Στο Power Home Basic η τιμή αυτή ισχύει ως τις 270 κιλοβατώρες τον μήνα και ανεβαίνει στα 0,697 ευρώ την κιλοβατώρα για μεγαλύτερες καταναλώσεις.
  • Η NRG στα οικιακά της τιμολόγια έχει δύο τιμές, 0,748 έως 0,768 ευρώ την κιλοβατώρα. Το πάγιο ξεκινά από 5 ευρώ, αλλά αποκλιμακώνεται έως το 1,8 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις επιλογές του πελάτη (e-bill, πάγια εντολή ή συνδυαστικά τα δύο).
  • Η Watt & Volt δίνει 0,784 ευρώ την κιλοβατώρα χωρίς πάγιο, η Volterra 0,778 ευρώ την κιλοβατώρα με πάγιο 4,5 ευρώ, η ΕΛΤΑ Ενέργεια 0,75 ευρώ την κιλοβατώρα με 5 ευρώ πάγιο και η ΕΛΙΝ 0,699 ευρώ την κιλοβατώρα. Υπάρχουν και ορισμένες, πολύ λίγες εταιρίες, που δεν έδωσαν ακόμη τιμές για τον Σεπτέμβριο.

Έρχεται τσουνάμι απλήρωτων λογαριασμών

Τον Αύγουστο δεν παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα πελατών από πάροχο σε πάροχο, παρά το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης δίνει το δικαίωμα αυτό στους καταναλωτές και μάλιστα χωρίς πέναλτι. Η αγορά αναμένει ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να «σκάει» από τον Σεπτέμβριο, ενισχυμένο και λόγω των αυξημένων τιμών της ΔΕΗ. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο ο κάθε καταναλωτής θα μπαίνει κάθε μήνα στη λογική σύγκρισης τιμοκαταλόγων, αλλάζοντας πάροχο...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔEΗ θα χάσει πελάτες. 

Εκείνο το οποίο όμως προβληματίζει την αγορά είναι τι θα γίνει με τα ληξιπρόθεσμα και τη δυνατότητα καταναλωτών να ανταποκριθούν στα νέα δυσθεώρητα τιμολόγια ρεύματος.

Θα δούμε νέα γενιά απλήρωτων λογαριασμών, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η Καθολική Υπηρεσία και τα μέχρι σήμερα 1 δισ. ευρώ ανεξόφλητων λογαριασμών θα μοιάζουν ψίχουλα το χειμώνα...

ΔΕΗ: Ένας στους πέντε με ληξιπρόθεσμες οφειλές 

Παρά την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών του ρεύματος, το ποσοστό των πελατών της ΔΕΗ - που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας - με ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα λέει φυσικά η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ, οι πελάτες της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν τον Ιούνιο εφέτος το 20,6% του συνόλου (ένας στους πέντε), έναντι:

   -23,1% τον Ιούνιο του 2021.

   -26,2% τον ίδιο μήνα του 2020.

   -26,4 % το 2019 και

   -30,2% τον Ιούνιο του 2018. 

Η συγκράτηση του ποσοστού των πελατών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον μεγαλύτερο προμηθευτή αποδίδεται σε σειρά παραγόντων όπως οι επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τους καταναλωτές ρεύματος, οι εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, τα προγράμματα σταθερού τιμολογίου που δεν επηρεάστηκαν από την ρήτρα αναπροσαρμογής τους προηγούμενους μήνες (έως ότου η ρήτρα καταργήθηκε τον Ιούλιο) αλλά και τα προγράμματα διακανονισμού της επιχείρησης, που επιτρέπουν στους καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να διατηρούν ενήμερες τις οφειλές τους.

Η εικόνα της ΔΕΗ αποτελεί σαφή ένδειξη για την εξέλιξη του συνόλου της αγοράς δεδομένου ότι το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης κυμαίνεται στο επίπεδο του 60%.

Η διατήρηση της τάσης συγκράτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ΔΕΗ αλλά και για το σύνολο της ενεργειακής αγοράς καθώς οι τιμές του ρεύματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των διεθνών εξελίξεων και της ανόδου του κόστους του φυσικού αερίου. Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται στο επίπεδο των 70-80 λεπτών ανά κιλοβατώρα, αλλά το τελικό κόστος αναμένεται σημαντικά χαμηλότερο μετά την επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.