Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 19,17 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Τιτάν, Μυτιληναίος και Alpha Bank: «Χρειάζεται ρεαλιστικό πλάνο πράσινης μετάβασης»


Η ΕΕ βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους, τονίζει ο Ε. Μυτιληναίος - Η Ευρώπη συνειδητοποιεί με αργούς ρυθμούς το πρόβλημα και χρόνος δεν υπάρχει, τονίζει ο Δ. Παπαλεξόπουλος. Το βάθος της δουλειάς που πρέπει να κάνει το τραπεζικό σύστημα είναι τεράστιο, τονίζει ο Β. Ψάλτης

Στη διαπίστωση ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναδεί ρεαλιστικά το πλάνο πράσινης μετάβασης, προσθέτοντας στον στόχο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής τις παραμέτρους διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κατέληξαν οι επικεφαλής των ομίλων Τιτάν, Μυτιληναίος και Alpha Bank.

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του συνεδρίου The Future of Sustainable Finance που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη συζήτηση μονοπώλησε η ενεργειακή κρίση, που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία και τα κενά σχεδιασμού που ανέδειξε ως προς το πλάνο πράσινης μετάβασης της Ευρώπης.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, επανέλαβε ότι η Ευρώπη βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους πράσινης μετάβασης, χωρίς πρόνοιες για τη διασφάλιση αποθεμάτων ενέργειας. « Δεν ξέρω πόση καλή δουλειά έγινε στις Βρυξέλλες» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε πρόνοια, ώστε να συνεχιστούν λελογισμένες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να διασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας.

«Βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς 'ψυχρής εφεδρείας'» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ σημείωσε, προκειμένου να καταδείξει την απουσία ρεαλιστικού σχεδιασμού, ότι οι υπερεθνικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως η ΕΤΕπ, πρωτοστάτησαν στο να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Θεωρήσαμε δεδομένη την προσφορά φθηνής ενέργειας και τώρα το πληρώνουμε σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στις Βρυξέλλες. Με τη χονδρική τιμή φυσικού αερίου τόσο ψηλά στις Βρυξέλλες συζητούν πως θα «πρασινίσει» η οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να έχει επιτυχία η μετάβαση απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγησή της και χρόνος ήταν η κατακλείδα της τοποθέτησής του. Ένα τρίπτυχο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο άλλοι συνομιλητές.

Μεγάλοι οι κίνδυνοι για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν τόνισε από την πλευρά του ότι η ενεργειακή κρίση επιβάλει στην Ευρώπη να ξαναδεί τον στόχο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υπό τις παραμέτρους της διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας σε ικανοποιητική τιμή και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Δεν λύνουμε το πρόβλημα αν μειώσουμε ή μηδενίσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα, κλείνοντας εργοστάσια και εισάγοντας τα προϊόντα που παράγουν, σημείωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βιάστηκε, συνειδητοποιεί με αργούς ρυθμούς το πρόβλημα και χρόνος δεν υπάρχει. Για τις ενεργοβόρες εγχώριες επιχειρήσεις οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι προειδοποίησε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Τέλος, κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα κριτήρια ESG στρατηγικά και όχι ως κανονιστική αγγαρεία καθώς με αυτό τον τρόπο προσθέτουν μεγαλύτερη αξία στην ίδια την επιχείρηση.

Να δουλέψουμε χέρι-χέρι τράπεζες και επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αφού τόνισε ότι δεν υπάρχουν έτοιμα πλάνα πράσινης μετάβασης, σημείωσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια επιτάσσει να ξαναδούμε την ταχύτητα υλοποίησης του στόχου, ενώ προειδοποίησε ότι αν επιταχυνθεί ο χρόνος μετάβασης για την «γκρι» οικονομία θα υπάρξει πρόβλημα με την αξία των εξασφαλίσεων υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης καθώς θα μειωθεί ο υπολογισμένος χρόνος ζωής των Assets.

Το βάθος της δουλειάς που πρέπει να κάνει το τραπεζικό σύστημα είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, προκειμένου τα κριτήρια ESG να γίνουν κτήμα της μέσης ελληνικής επιχείρησης, ενώ δεν υπάρχει χαρτογραφημένη πορεία. Οι τράπεζες πρέπει να δουλέψουν χέρι-χέρι με τις επιχειρήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά.