Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 27,39 C Weather icon (ελαφρές νεφώσεις)

Το ράλι των τιμών και ο «ρωσικός χειμώνας» βάζουν στο τραπέζι της Ε.Ε. το πλαφόν στο φυσικό αέριο


Ολοένα και πιο αναγκαία θεωρείται η δημιουργία μηχανισμού για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου -που βρίσκονται πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, έχοντας υπερδεκαπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο- και των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος - Πλαφόν ζητούν και τα γερμανικά συνδικάτα

Φουντώνει σε επίπεδο Ε.Ε. η συζήτηση για τη δημιουργία μηχανισμού για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου -που βρίσκονται πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, έχοντας υπερδεκαπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο- και των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που κινούνται πλέον σε εξωφρενικά επίπεδα, ιδίως στις προθεσμιακές αγορές, ενσωματώνοντας τις χειρότερες προβλέψεις για τον χειμώνα.

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά υπό την πίεση των εξελίξεων. Όπως όλα δείχνουν, αυτό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα συγκληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου πιθανότατα θα ληφθούν αποφάσεις.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν προ ημερών ότι οι Βρυξέλλες αξιολογούν τις διαφορετικές δυνατότητες εισαγωγής ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο, χωρίς να διευκρινίζουν ποια μορφή θα έχει ένα πιθανό πλαφόν.

Ένα μοντέλο που πιθανότατα θα μπει στο μικροσκόπιο είναι αυτό που εφαρμόζουν από τις αρχές του καλοκαιριού η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έλαβαν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για να παρεκκλίνουν από το μοντέλο τιμολόγησης που ισχύει για όλες τις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος της Ε.Ε., θεσπίζοντας πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές ηλεκτρισμού στα Χρηματιστήρια Ενέργειας των δυο χωρών κινούνται σταθερά κάτω από τα 200 ευρώ/MWh το τελευταίο διάστημα, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Βέβαια, η λεγόμενη «Ιβηρική εξαίρεση» συναρτάται εν πολλοίς με τον χαμηλό βαθμό διασύνδεσης των αγορών ηλεκτρισμού Ισπανίας-Πορτογαλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη (αφού η ηλεκτρική διασύνδεση Ισπανίας-Γαλλίας έχει περιορισμένη χωρητικότητα…) και δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το θέμα του πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο εδώ και μήνες πιέζουν οι χώρες του Νότου και δη η Ελλάδα και η Ιταλία, τίθεται πλέον στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα

Την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα, προειδοποιώντας ότι η τρομακτική αύξησή τους θα μπορούσε να διαταράξει την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των τιμών όπως κάνουν οι εταιρείες και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα «συντρίψει μαζικά» τα λιγότερο εύπορα τμήματα του πληθυσμού», γράφουν σε επιστολή τους η GdW Federal Association of German Housing and Real Estate Companies, η Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτικών Κέντρων VZBV και η Municipal Utilities Association VKU.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου IG Metall, Γεργκ Χόφμαν ζήτησε από την κυβέρνηση Σολτς ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να στείλει αισθητά κοινωνικά μηνύματα», δήλωσε ο Χόφμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Χωρίς προσιτό ενεργειακό κόστος, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Χόφμαν, υπενθυμίζοντας ότι οι εταιρείες ενέργειας επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τους φόρους των πολιτών.»

Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο για την ανακούφιση των νοικοκυριών . Από τη σκοπιά του, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα( SPD), εκτιμά ότι το νέο πακέτο θα πρέπει να υποστηρίζει πρωτίστως άτομα και οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και τους συνταξιούχους.

Οι μισοί Γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ των φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας του ινστιτούτου έρευνας Civey για τις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Το 51% των ερωτηθέντων ζήτησε περαιτέρω περικοπές φόρων. Το 34% παράταση του εισιτηρίου των 9 ευρώ και το 32% επέκταση των κοινωνικών παροχών.