Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Eurogroup: Σήμερα το «πράσινο φως» για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και εκταμίευση δόσης 748 εκατ. ευρώ


Στο Λουξεμβούργο, όπου και τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασιστεί το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας - Τα δυο σκέλη της απόφασης

Στο Λουξεμβούργο, όπου και τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασιστεί το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ένα ακόμα ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική επιτήρηση. «Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί» τόνισε πρόσφατα ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα αναμένεται να έχει δύο σκέλη:

  • Το πρώτο θα αφορά την απόφαση εκταμίευσης μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι θετική, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και στη εκτίναξη του πληθωρισμού.
  • Στο δεύτερο θα αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί για ακόμα ένα εξάμηνο, όπως γινόταν έως σήμερα.   

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική και θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, αυτό το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένως από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όπως και η στήριξη στους πολίτες, χωρίς όμως να ξεφεύγει δημοσιονομικά.

Άλλωστε, όπως προκύπτει και από την 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν έως και τον Οκτώβριο. Το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική μετα-προγραμματική αξιολόγηση (όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τις άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια). Η σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου ώστε με βάση τα συμπεράσματά της το Eurogroup του Δεκεμβρίου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, αντίστοιχου ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να έχει συναντήσεις με στελέχη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα αναδειχθεί ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του Μηχανισμού και θα εγκρίνει την ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2021.