Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 24,24 C Weather icon (αραιές νεφώσεις)

Power Pass: Τσουνάμι οι καταγγελίες και η οργή για τα ποσά - ψίχουλα της επιδότησης - Ξεκινά έρευνα η ΕΚΠΟΙΖΩ


Ένα στα δύο νοικοκυριά θα λάβει 200 ευρώ και περισσότερα από 1 εκατομμύρια νοικοκυρά που βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία της …κλήρωσης θα πάρει από 20 ευρώ ενώ σποραδικά στην εκκαθάριση θα εμφανίζονται 40 και 50 ευρώ

Έρευνα σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πλατφόρμας Power Pass και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ξεκινήσει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική σελίδα της, η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι λαμβάνει «πληθώρα καταγγελιών σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα».

Η έρευνα θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 και οι ερωτήσεις αφορούν στο βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών από την επιδότηση που έλαβαν, σε σχέση με το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχουν πληρώσει.

Οι υπερτυχεροί του ενεργειακού τζόκερ φθάνουν μόλις τους 40.000 όταν ο αριθμός των συνολικών αιτήσεων ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ένα στα δύο νοικοκυριά θα λάβει 200 ευρώ και περισσότερα από 1 εκατομμύρια νοικοκυρά που βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία της …κλήρωσης θα πάρει από 20 ευρώ ενώ σποραδικά στην εκκαθάριση θα εμφανίζονται 40 και 50 ευρώ

Τα αρχικά 280.000.000 ευρώ του Power Pass δεν εξαντλήθηκαν στο σύνολο τους διότι τα «φρένα» που έβαλε το κυβερνητικό επιτελείο προστάτεψε το αρχικό κεφάλαιο και έμειναν αδιάθετα περίπου 50 εκατ. ευρώ .

Το Power Pass ήταν μία σχετικά καλή αμοιβή για τα νοικοκυριά που κατανάλωσαν ενέργεια χωρίς φειδώ μέσα στο Χειμώνα την περίοδο Δεκεμβρίου Μαΐου 20202 με το ρολόι να γράφει σαν τρελό της Kwh που ξεπέρασαν τις 7000 Kwh.

Τα νοικοκυριά που μπήκαν στην… κληρωτίδα των τυχερών οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα αυξηθούν κατά 590 ευρώ ενώ τους προηγούμενους μήνες πλήρωσαν με το παραπάνω για να ζεσταθούν .

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί για τους σημερινούς υπερ τυχερούς οι πάροχοι ενέργειας ζητούσαν για την αποπληρωμή πάνω από 2.000 ευρώ ενώ η κυβέρνηση τους χρύσωσε το χάπι της ρήτρας αναπροσαρμογής με 590 ευρώ. Τα 600αρια πήγαν στο 1,5% των αιτήσεων.

Τα λεφτά τα πήραν όσα νοικοκυριά είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Για τα νοικοκυριά που δεν περίσσευαν χρήματα δεν έβαζαν σε λειτουργία τα ηλεκτρικά σώματα για θέρμανση με αποτέλεσμα η καταναλώσεις να κυμανθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Οι πιστώσεις των 20 και 30 ευρώ αφορούσαν τα νοικοκυριά που μετά βίας ξεπέρασαν τις 2500 Kwh .

Η… μηχανή του Power Pass στις 2500 Kwh υπολόγισε μόνο τις 700 Kwh για οικονομική αποζημίωση διότι 1800 Kwh είχαν επιδοτηθεί από το κράτος. Η αξία των 700 Kwh κόστιζαν 200 ευρώ και η κυβέρνηση επιδότησε το 60% που αναλογούν 120 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά υποβλήθηκαν 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας
κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα
περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, Παρασκευή, με το ποσό
να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.