Loading
Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και σημάδια αποκλικάμωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι σε κάποια εμπορεύματα καταγράφεται μείωση στις διεθνείς τιμές.
Τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στο ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), στα κρέατα (+17,1%), στα αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), στα έλαια και λίπη (25,5%), στον καφέ-κακάο-τσάι (12,5%), αλλά στα φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα.
Πρωταθλητές στο νέο κύμα ανατιμήσεων -τρίτο μεγάλο από τις αρχές του έτους- είναι το χαρτί υγείας, οι χαρτοπετσέτες, τα χαρτομάντιλα, τα ρολά κουζίνας, όπου οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν αυξήσεις που φθάνουν το 35% και το +12-13% στις πάνες για παιδιά και για ενήλικες. Ήδη από τις αρχές του έτους, όπως λέει στο Euro2day.gr ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, οι τιμές λόγω του ενεργειακού κόστους έχουν διπλασιαστεί.
Η βιομηχανία χαρτιού τουαλέτας είναι μια μικρογραφία του πολύ μεγαλύτερου ενεργοβόρου μεταποιητικού τομέα, όπου το κόστος παραγωγής συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη. Η τιμή χονδρικής για το ευρωπαϊκό λεπτό χαρτί έχει αυξηθεί στα 2.200 ευρώ ανά μετρικό τόνο από 900 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι παραγωγοί προϊόντων χάρτου εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγωγή, ενώ κάποιοι άλλοι μεταξύ αυτών και εγχώριοι παίκτες έχουν προχωρήσει ή εξετάζουν να προχωρήσουν σε μείωση του βάρους και των μέτρων του τελικού προϊόντος.
Νέο ράλι ανατιμήσεων αναμένεται και στα έλαια. Οι τιμοκατάλογοι του Σεπτεμβρίου που έχουν στα χέρια τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν αυξήσεις 30%. Η τιμή λίτρου στο ελαιόλαδο θα αυξηθεί κατά 1 ευρώ, καθώς ο βασικός λόγος είναι το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί από τα 0,80-0,90 ευρώ στα 2 ευρώ. Εκτός όμως από το κόστος παραγωγής και τις υψηλές τιμές παραγωγού, η έλλειψη σε εργάτες γης οδηγεί σε νέες ανατιμήσεις το προϊόν λόγω μειωμένης προσφοράς.
Μειωμένη προσφορά υπάρχει και στον κλάδο των τυροκομικών - γαλακτοκομικών προϊόντων, οι βιομηχανίες του οποίου ζητούν νέες αυξήσεις 20%. Η μείωση της προσφοράς εκτός από τη μείωση της πρώτης ύλης συνδέεται με την απόφαση αρκετών γαλακτοβιομηχανιών να κόψουν κωδικούς, να περιορίσουν την γκάμα και σε κάποιες περιπτώσεις να μειώσουν τη συσκευασία. Το τελευταίο εντοπίζεται κυρίως στα προϊόντα βουτύρου.
Διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων +25-28% ζητούν οι προμηθευτές κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό) κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το προϊόν. Στην περίπτωση του μοσχαριού και του χοιρινού, η χώρα είναι ελλειμματική και τις μεγαλύτερες ποσότητες, που καταναλώνει να τις εισάγει από Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.ά.
Επιπλέον ανατιμήσεις 25% δεν αποκλείεται να δουν οι Έλληνες καταναλωτές στο αλεύρι, στο σιμιγδάλι και στα υποπροϊόντα αυτών. Πρόκειται για βασική κατηγορία προϊόντων που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, οδήγησαν το ράλι των ανατιμήσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Από το νέο κύμα ανατιμήσεων δεν απουσιάζει ούτε ο καφές. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους οι προμηθευτές ζητούν αυξήσεις +15%.
Οι νέες ανατιμήσεις, που αναμένεται ότι θα πιέσουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών, θα περάσουν τμηματικά μέχρι τα Χριστούγεννα, λένε στελέχη από το λιανεμπόριο τροφίμων που προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα.