Αναλυτικά ο χάρτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές.
Στα ύψη είναι ο κίνδυνος εμφάνισης πυρκαγιάς σήμερα. Για τις επικίνδυνες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μια μέρα μετά το χαμό των δύο ηρωικών πιλότων του καναντέρ που κατέπεσε στην Κάρυστο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής.
«Ηταν κάτι τραγικό. Μας συγκλόνισε όλους. Θα συνεχίσουμε και να τους θυμόμαστε και να εκτελούμε το καθήκον μας που πρέπει και επιβάλλεται» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις». Μιλώντας για τις δασικές πυρκαγιές που δεν λένε να σβήσουν για δεύτερη εβδομάδα ο κ. Τσίγκας, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους οικείους των δύο πιλότων που έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να κατασβέσουν μια φωτιά, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά την εμφάνιση πυρκαγιάς, όπως εκδηλώνεται σήμερα Τετάρτη, τη πιο θερμή ημέρα του καλοκαιριού.
Πολλές περιοχές στο «κόκκινο»«Για μία ακόμη μέρα αυτή την εβδομάδα βλέπουμε ότι η κατάσταση συναγερμού και ο πολύ υψηλός δείκτης πυρκαγιάς αποτυπώνεται στον χάρτη σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι και στην Κόρινθο και στην Αττική και στην Εύβοια και ένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας, Φωκίδα και Φθιώτιδα, μαζί με τη Θεσσαλία και ένα κομμάτι της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει σε υψηλό κίνδυνο και λόγω των θερμοκρασιών αλλά λόγω και του ανέμου» δήλωσε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.
Σχολιάζοντας τον χάρτη επικινδυνότητας για τις δασικές πυρκαγιές ο κ. Τσίγκας δήλωσε ότι περνάει και ένα μήνυμα προς τους πολίτες να προσέχουν. «Είχαμε πει έχουμε πει πολλές φορές ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές 60 περίπου τον αριθμό σε καθημερινή βάση όλο αυτό το διάστημα κατά την αντιπυρική περίοδο υπάρχει ένας ανθρώπινος παράγοντας. Πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι κατά 95% με 97% που δημιουργεί αυτές τις πυρκαγιές».
Όσον αφορά στα ενεργά μέτωπα υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις και στο Γεννάδι και στην Κέρκυρα στο ημερολόγιο εκεί στην περιοχή της βόρειας Κέρκυρας, Κω κοντά στην Κασσιόπη, το οποίο είναι σε ύφεση» εφιστώντας την προσοχή στους ανέμους.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για σήμερα προβλέπεται:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
- Υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά
- Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά
- Ειρωνεία Τραμπ για Πάουελ (FED): «Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλύτερα τα επιτόκια»
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις