Διεθνή

Danone: «Μας ανήκουν ακόμη» τα περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στον έλεγχο του ρωσικού κράτους

Η Danone ενέγραψε απομείωση αξίας 200 εκατ. ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία, επιπλέον της προηγούμενης επιβάρυνσης 500 εκατ. ευρώ - Οι δραστηριότητές της στη Ρωσία απασχολούν περίπου 8.000 υπαλλήλους και περιλαμβάνουν 12 εργοστάσια που κατασκευάζουν επώνυμες μάρκες

Η γαλλική Danone διευκρινίζει με ανακοίνωσή της ότι παραμένει ο νόμιμος ιδιοκτήτης των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των γαλακτοκομικών στη Ρωσία, ακόμη και μετά την ανάληψη του ελέγχου αυτής της δραστηριότητας από το ρωσικό κράτος.

Η παραγωγός του Activia προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη, παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το β’ τρίμηνο του 2023. Η Danone ενέγραψε απομείωση αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία, επιπλέον της προηγούμενης επιβάρυνσης 500 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι ανέμενε απομείωση ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι δραστηριότητές της στη Ρωσία απασχολούν περίπου 8.000 υπαλλήλους και περιλαμβάνουν 12 εργοστάσια που κατασκευάζουν επώνυμες μάρκες όπως η ξινή κρέμα Prostokvashino. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Danone είχε μετονομάσει το σήμα Activia στη Ρωσία σε AktiBio, μέρος των προετοιμασιών για πώληση των ρωσικών assets της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας της για “προσωρινή διαχείριση”, σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την κίνηση με την επίκληση κανόνων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και στοχεύουν σε εταιρείες από “μη φιλικές” χώρες. Πλέον τη ρωσική δραστηριότητα της Danone διαχειρίζεται ένας συγγενής του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Η μετάβαση ήταν δύσκολη και η Danone εξακολουθεί να πραγματοποιεί συναντήσεις με το προσωπικό δύο φορές την ημέρα, δήλωσε ο Φρανσουά Μπανόν, εκπρόσωπος της εταιρείας.

“Έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουμε για δεκαετίες να εργάζονται εκεί και από την αρχή του πολέμου ήμασταν σε πολύ, πολύ, πολύ στενή επαφή μαζί τους”, είπε. “Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον; Δεν ξέρουμε και γι’ αυτό υπάρχει τόση συγκινησιακή φόρτιση”.

Ο Γιακούμπ Ζακρίεφ, 32 ετών, ο οποίος είναι υπουργός Γεωργίας της Τσετσενίας, αναφέρεται ως γενικός διευθυντής της Danone Ρωσίας, σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία στοιχείων Spark-Interfax. Είναι ανιψιός του Καντίροφ, του Τσετσένου “ηγεμόνα” ο οποίος είναι προστατευόμενος του Πούτιν και ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μικρή δημοκρατία που βρίσκεται στη νότια Ρωσία.

close menu