«Aπό τις 10.000 που αναμένονταν, πρόκειται να πραγματοποιηθούν μόνο 5.000, με βάση τον μνημονιακό κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση», καταγγέλλει η η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας
Μπροστά από το κτήριο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι βρέθηκαν σήμερα οι μεσημέρι δεκάδες εκπαιδευτικοί με τα σωματεία και τις συλλογικές τους, διαμαρτυρόμενες για τον νέο σχεδιασμό του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που όπως καταγγέλλουν περιλαμβάνει δραστικές περικοπές στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών.
Στην ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αναφέρει ειδικότερα ότι δρομολογείται δραστική μείωση στους αναγκαίους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς «από τις 10 χιλιάδες που αναμένονταν, πρόκειται να πραγματοποιηθούν μόνο 5 χιλιάδες, με βάση τον μνημονιακό κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση (1-1)».
Αντίστοιχο «ψαλίδι», σύμφωνα με τη ΔΟΕ, προβλέπεται και στις προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ στην παράλληλη στήριξη. Παράλληλα, γίνεται λόγος για σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων, καθώς και για ενεργοποίηση υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας νέων τμημάτων, ακόμη και σε σχολεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες.
Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί όμως και για το πολλαπλό βιβλίο και τον τρόπο του. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο υποστηρίζει ότι δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα σχολικού εγχειριδίου, από την άλλη όμως οι σύλλογοι εκπαιδευτικών επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.
Όπως αναφέρουν, το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 4 Ιουνίου, ενώ οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται να αποφασίσουν έως τις 18 Ιουνίου στην Πρωτοβάθμια και έως τις 29 Ιουνίου στη Δευτεροβάθμια, για βιβλία που αναφέρονται στο σχολικό έτος 2027-2028.
«Καμπανάκι» από τη ΔΟΕ: 20.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στις πίνακες
«Δεν μπορεί να γίνει επιλογή ανάμεσα σε 230 βιβλία μέσα σε τόσες λίγες ημέρες», εξήγησε στο Orange Press Agency η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ».
Πέρα από τα επιμέρους και έκτακτα ζητήματα, εκείνο πάντως που έφερε τους εκπαιδευτικούς στις πύλες του υπουργείου, είναι η καλύτερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Η κ. Δριμάλα κάλεσε το υπουργείο να εξετάσει τα πρόσφατα στοιχεία, σημειώνοντας ότι καταγράφονται στις πίνακες 20.000 λιγότερο εκπαιδευτικοί σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
«Τι σημαίνει αυτό; Ότι 4.500-5.000 εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν την πρόσληψη ή τον διορισμό τους τα τελευταία 2-3 χρόνια». Κατά την κ. Δριμάλα η εξήγηση εντοπίζεται στους εργασιακούς όρους όπως αυτοί έχουν εδραιωθεί για τους εκπαιδευτικούς «με μισθούς 800-900 ευρώ», συνθήκη που τους υποχρεώνει για να επιβιώσουν, «να πιάσουν μια δεύτερη και τρίτη δουλειά».
«Όλα αυτά οδηγούν σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Οδηγούν σε αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε μέσα στα σχολεία καθημερινά, ένα «’αχ, πραγματικά, δεν αντέχω άλλο, δεν πάει άλλο’», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές παρέμειναν στην είσοδο του υπουργείου για πολλές ώρες, φωνάζοντας στοχευμένα συνθήματα για την κατανομή των κρατικών δαπανών, όπως: «Δώστε λεφτά για διορισμούς και όχι για του ΝΑΤΟ τους εξοπλισμούς», «Μαζικοί διορθωτικών εκπαιδευτικών, όχι στην Παιδεία των περικοπών», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».
Μια πρόοδος που παρατήρησαν σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους, ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδευτικοί, ήταν ότι αυτή τη φορά η αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από το υπουργείο και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Γιάννη Παπαδομαρκάκη.
Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον γ.γ για τα ζητήματα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί και επανέλαβε το αίτημα για συνάντηση και με την ίδια την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ριμπάουντ αγοραστών (+1,41%) με οδηγό τράπεζες και άλματα από Allwyn, Lamda, Metlen
- QUALCO GROUP Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - Ανακοίνωση για την έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών
- Y/KNOT INVEST A.E. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά μεταξύ Φιλύρου και Πεύκων – Μήνυμα 112
- IDEAL HOLDINGS A.E. - Ανακοίνωση σχετικά με την 5η Περίοδο Εκτοκισμού του Κοινού Ομολογιακού Δανείου
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.- Eισαγωγή νέων μετοχών και ακύρωση ομολογιών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








