Οικονομία

Εταιρείες “φαντάσματα” χρωστάνε πάνω από 16 δισ. ευρώ στο κράτος

Financialreport.gr

Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν δυο ονόματα με οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ

Η ετήσια δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ έχει καταντήσει μια τυπική διαδικασία χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία. Κάθε χρόνο, στην εν λόγω λίστα «φιγουράρουν» ονόματα και οντότητες που ανήκουν στο παρελθόν, καθιστώντας την άχρηστη στην προσπάθεια είσπραξης οφειλών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εταιρείες όπως η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» και η «Ολυμπιακή Αεροπορία», οι οποίες έχουν πάψει εδώ και καιρό να υφίστανται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσιεύτηκε η λίστα με οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω στο δημόσιο

Η λίστα δημοσιεύτηκε από την ΑΑΔΕ και αναφέρεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και συμπεριλαμβάνει εταιρείες και πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει και τα ποσά είναι μη ανακτήσιμα

Παράλληλα, χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, χωρίς να έχουν αφήσει πίσω τους περιουσιακά στοιχεία, συνεχίζουν να εμφανίζονται ως οφειλέτες.

Η εικόνα συμπληρώνεται από χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που έχουν πλέον «συγχωρεθεί», δηλαδή έχουν αποβιώσει, με αποτέλεσμα οι οφειλές τους να είναι πρακτικά ανεφάρμοστες.

Μόνιμα πρώτη στη λίστα η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» από το γνωστό σκάνδαλο με τα ομόλογα. Φέτος το ποσό που οφείλει ανήλθε στα 14,4 δισ. ευρώ. Από κοντά και η «Ολυμπιακή Αεροπορία» με χρέη 2,44 δισ. ευρώ.

Στις επιχειρήσεις καταγράφονται συνολικά 18.762 επωνυμίες. Οι 143 χρωστούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ και συνολικά 55,18 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν δυο ονόματα με οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πρώτος στη λίστα ο «Kosta Chris Γεω» με συνολικές οφειλές στο κράτος 1,127 δισ. ευρώ και ο «Apostolides Pnay Δημ» που χρωστά 1,080 δισ. ευρώ.

Στη λίστα εμφανίζονται 11.616 ονόματα. Εξ αυτών τα 97 χρωστούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ και συνολικά το αστρονομικό ποσό των 20,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο κατάλογος με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, ολοένα και μακραίνει. Από τα 16.839 νομικά πρόσωπα κι άλλα 10.168 φυσικά πρόσωπα το 2023, το 2024 η λίστα έφθασε τα 18.095 και 11.109 αντιστοίχως και εφέτος ο πήχης ανέβηκε στα 18.762 νομικά και 11.616 φυσικά πρόσωπα.

Η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να έχει καθαρή εικόνα για το ποιους πρέπει να κυνηγήσει για να εισπράξει έστω μέρος των χρεών τους.

Τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία (Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή) έδειξαν ότι 48.088 ΑΦΜ χρωστάνε από 100.000 ως 1 εκ. ευρώ κι άλλα 9.865 ΑΦΜ οφείλουν πάνω από 1 εκ. ευρώ έκαστος!

Το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 110,8 δισ. ευρώ, με το ανεπίδεκτο είσπραξης κοντά στα 26,5 δισ. ευρώ.

Εξετάζοντας την κατανομή των οφειλετών και του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνεται ότι στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 76,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου (περίπου 85 δισ. ευρώ) και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών, σημειώνεται ότι μόλις το 4,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,62 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (35,2%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 19,8% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 32,5% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που υπολογίζεται σε περίπου 85 δισ ευρώ.

Ο σχεδιασμός της Φορολογικής Διοίκησης προβλέπει:

Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Εισπράξεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Εισπράξεις 28 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τελωνειακή Διοίκηση.

Εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Χαρακτηρισμό 10 δισ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επεξεργασία αιτήσεων αναδιάρθρωσης οφειλών Εξωδικαστικού Μηχανισμού από την Ε.Μ.ΕΙΣ, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%.

Αξιολόγηση Οφειλετών Ληξιπρόθεσμων Οφειλών σε περιοδική βάση.

Έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu