Για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος και για την είσπραξη χρημάτων από 30/11/2023
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναβαθμίζουν την ψηφιακή εφαρμογή χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας. Με κοινή Απόφαση του Υφυπουργού ΥΠΕΘΟ, Χάρη Θεοχάρη, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προστίθενται νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή:
1. Για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού:
Το ΑΤΑΚ, η αντικειμενική αξία και το τίμημα απαιτείται να αναγράφονται μόνο στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης.
Περισσότεροι ΑΤΑΚ ή περιγραφικά στοιχεία περισσοτέρων ακινήτων είναι δυνατό να αναγράφονται στην ίδια αίτηση.
Η σύνταξη διορθωτικού ή επαναληπτικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου πραγματοποιείται χωρίς προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, εάν δεν μεταβάλλεται κάποιο από τα ουσιώδη στοιχεία της μεταβίβασης.
Από τις 30/11/2023, χωρίς την συμπλήρωση ΑΤΑΚ, με μόνη την αναγραφή των περιγραφικών στοιχείων του ακινήτου, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας για λογαριασμό εργολάβου κατά τη μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου σε τρίτο, καθώς και στην περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.
2. Για την είσπραξη χρημάτων, από 30/11/2023:
Στην περίπτωση ύπαρξης περιοδικών απαιτήσεων, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας χωρίς αναγραφή του ποσού είσπραξης της επόμενης απαίτησης.
Έως πέντε Μοναδικοί Αριθμοί Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) μπορούν να αναγράφονται στην ίδια αίτηση, ενώ εάν οι ΜΑΡΚ είναι περισσότεροι αρκεί η αναγραφή του συνολικού αριθμού και του συνολικού ποσού αυτών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
- Υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά
- Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά
- Ειρωνεία Τραμπ για Πάουελ (FED): «Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλύτερα τα επιτόκια»
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις