Οι εκθέτες στην DEFEA 2021 έχουν ως στόχο την προβολή των προϊόντων τους στον τομέα της Άμυνας, αλλά εμείς βλέπουμε την Άμυνας της χώρας και μέσα από την αναπτυξιακή της χροιά. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας, σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουλίου, στη διεθνή έκθεση DEFEA 2021 σε συζήτηση με θέμα: «Η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα».
«Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Την επόμενη εικοσαετία πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον δώδεκα φρεγάτες. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του τύπου της φρεγάτας θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τα επόμενα χρόνια. Και αυτός που θα έρθει να γίνει ο συνεταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι για μία μόνο αγορά, αλλά για μια μακροχρόνια σχέση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Επισήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα διαθέτει «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και διαφορετική νοοτροπία από αυτή που μας έφερε στη χρεοκοπία» και άρα τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.
«Πρώτος στόχος», τόνισε αναφερόμενος στην απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, «είναι η εξασφάλιση της άμυνας και μόλις πληρωθεί αυτή η παράμετρος, επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας». «Είναι», υπογράμμισε, «δίκαιο και λογικό». Εκτίμησε ότι υπάρχει «διεθνής ευνοϊκή συγκυρία» για την ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείων, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος στόλος πρέπει να μετατραπεί σε φιλικότερο προς το περιβάλλον», την ώρα που «στους Έλληνες εφοπλιστές ανήκει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόλου».
«Δεν αρκεί ο πατριωτισμός», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «οι πλοιοκτήτες βλέπουν ανταγωνιστικές τιμές και αξιόπιστες υπηρεσίες», αλλά πρέπει και τα ναυπηγεία «να τηρούν τις δεσμεύσεις τους». «Όλο αυτό το περιβάλλον» δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία «για μια επιτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ναυπηγεία» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση «επειδή επιτέλους», όπως είπε, «λύονται κάποιοι γόρδιοι δεσμοί».
Εξήγησε ότι ο σύνδεσμος ενδιαφέρεται «να δουλεύουν οι εταιρείες, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», ενώ διευκρίνισε -αναφορικά με το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού- ότι «το κόστος αναβάθμισης, συντήρησης και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των πλοίων είναι μεγάλο» και ως εκ τούτου είναι σημαντική η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοίων, των επικοινωνιακών συστημάτων αλλά και των ηλεκτρο-οπλικών συστημάτων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κρεμλίνο: Εκεχειρία τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία μόνο με επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας
- Eurostat: Το 32,7% των Ευρωπαίων έκανε χρήση τεχνητής νοημοσύνης το 2025 – Στο 44,1% οι Έλληνες
- Κινεζικός δορυφόρος πέρασε σε απόσταση 200 μέτρων από δορυφόρο Starlink
- ΕΛΣΤΑΤ: Ηπια άνοδος στην επιβατική κίνηση, “φρένο” στα εμπορεύματα στα λιμάνια το β’ τρίμηνο
- Eurostat: Ισχυρή αύξηση στα 18,4 δισ. ευρώ για το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση επισκεπτών, αύξηση εσόδων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τον Αύγουστο
- IDEAL Holdings: Επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους
- AKTOR: Αρχίζει η διαπραγμάτευση του Ομολογιακού Δανείου 140 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








