Η μείωση οφείλεται κατά το μεγαλύτερο της μέρος στο μικρότερο μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση που «μετακινήθηκε» στην εταιρεία προμήθειας ΗΡΩΝ σε συνέχεια της συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ ΔΕΗ-ΗΡΩΝ και ΤΙΤΑΝ τον Σεπτέμβριο
Σημαντική υποχώρηση γνώρισε το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο φτάνοντας στο 53,49% έναντι 58.69% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον ένατο μήνα του χρόνου.
Η μείωση οφείλεται κατά το μεγαλύτερο της μέρος στο μικρότερο μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση που «μετακινήθηκε» στην εταιρεία προμήθειας ΗΡΩΝ σε συνέχεια της συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ ΔΕΗ-ΗΡΩΝ και ΤΙΤΑΝ τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ προχώρησε στη σύναψη PPA με τη ΔΕΗ, την εκπροσώπηση του οποίου ως πάροχος ενέργειας, ανέλαβε η εταιρεία ΗΡΩΝ. Πρακτικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεν ΔΕΗ να καταγράφει απώλειες στο μερίδιό της στην Υψηλή Τάση και η δε ΗΡΩΝ να βλέπει το μερίδιό της να εκτοξεύεται όπως και έγινε, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του παρόχου (πωλητή) της ηλεκτροπαραγωγής στον τελικό καταναλωτή σε αυτό το «τριμερές» σχήμα.
Ως εκ τούτου, το μερίδιο της ΗΡΩΝ στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στο 21.3% τον Σεπτέμβριο από 11.2% τον Αύγουστο και αντίστοιχα της ΔΕΗ στο 48.1% από 58.5%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Αξιοσημείωτα επίσης «στιγμιότυπα» στην Υψηλή Τάση είναι η αύξηση του ποσοστού της Watt+Volt στο 15.3% από 12.5% τον Αύγουστο και αντίστροφα της Elpedison που μειώθηκε στο 11.6% από 13.4%.
Οι αλλαγές σε Χαμηλή και Μέση Τάση
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η συγκριτική αποτύπωση των μεριδίων της ΔΕΗ και στις υπόλοιπες δύο κατηγορίες χαμηλής και μέσης τάσης, όπου εδώ οι όποιες αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα συνιστούν περισσότερο προϊόν ανταγωνισμού στην αγορά.
Αναλυτικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση εμφανίζεται μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώνεται στο 63.1% έναντι 65.1%. Μεγαλύτερη μείωση καταγράφει στο κομμάτι της Μέσης Τάσης όπου το μερίδιο της μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας ανέρχεται στο 33.9% τον Σεπτέμβριο έναντι 39.1% τον Οκτώβριο.
Με δεδομένο ότι τα εν λόγω ποσοστά αντανακλούν φορτία σε κάθε κατηγορία τάσης και επομένως δύναται να επηρεάζονται από την αυξομείωση του συνολικού φορτίου του μήνα – χωρίς ωστόσο οι όποιες διαφορές να είναι τρομακτικές από μήνα σε μήνα – προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε ένα βαθμό αποτυπώνουν και μια ορισμένη κινητικότητα πελατών από εταιρεία σε εταιρεία και βασικά από την ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εν προκειμένω.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, η πλειοψηφία των εταιρειών κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση στα ποσοστά τους, με την μεγαλύτερη θετική διαφορά από μήνα σε μήνα να καταγράφει η εταιρεία ΗΡΩΝ.
Συγκεκριμένα, η «εικόνα» της αγοράς προμήθειας ως προς τα μερίδια των προμηθευτών ενέργειας για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται ως εξής από μήνα σε μήνα:
- ΗΡΩΝ: 11.59% από 8.81% τον Αύγουστο
- Μυτιληναίος: 8.42% από 7.75% τον Αύγουστο
- Elpedison: 6.16% από 5.81% τον Αύγουστο
- NRG: 5.69% από 5.46%
- WATT AND VOLT: 4.20% από 3.41%
- Φυσικό Αέριο: 3.40% από 2.96%
- ΖΕΝΙΘ: 2.29% από 2.50%
- Volterra: 2.09% από 1.83%
Τέλος, μείωση καταγράφεται και στη συνολική ζήτηση του μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν με την διαφορά να φτάνει το 2,03%.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κυρανάκης: Δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για το sms οδικής ασφάλειας που στείλαμε στους πολίτες
- ΙΟΒΕ: Το «αισιόδοξο» και το «απαισιόδοξο» σενάριο για την οικοδομή μετά τον ΝΟΚ και τις αποφάσεις του ΣτΕ
- Ιρλανδία: Η αριστερή Κάθριν Κόνολι προηγείται ξεκάθαρα στις προεδρικές εκλογές
- Σαββόπουλος: Τελευταίο αντίο με τη «Συννεφούλα» κι ένα ευχαριστώ για το «στίγμα» του σε τέχνη και δημόσιο λόγο
- Ελαιόλαδο: Μέτρια προς καλή η φετινή παραγωγή – Μεταξύ 7 και 8 ευρώ το λίτρο στο ράφι
- Δημογραφικό: Σε 15 νομούς είχαμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις για πάνω από 41 χρόνια
- Λούλα ντα Σίλβα: Έχει πάψει να λειτουργεί ο ΟΗΕ – Δείτε τι έγινε στη Γάζα
- Φορολογικές δηλώσεις: Στόχος 2 εκατ. να είναι «αυτόματες» και με έκπτωση το 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








